Lidé v Česku hromadí na svých bankovních účtech miliardy korun. Střední třída v ČR má podle odhadu České národní banky nyní v úsporách o zhruba o 120 miliard korun více, než by měla za situace bez covidové pandemie. Lidé jednak nemají kde utrácet, ale rovněž se bojí zdražování a ztráty zaměstnání. 

Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda.

„Tyto peníze Češi hromadí ze svou důvodů. Zaprvé, kvůli zavření obchodů, restaurací či omezené možnosti cestování nemají pořádně kde a za co všechny své úspory utratit. Zadruhé, obávají se zhoršení své vlastní finanční situace, zejména pak vyhazovu ze zaměstnání,“ napsal Kovanda.

Dále zmínil, že až pandemická situace odezní, Češi ve velkém začnou utrácet, jak předpokládá Česká národní banka a celou ekonomiku to řádně „nakopne“.

„Po dlouhých měsících izolace budou natěšení na setkávání se s přáteli, nakupování v kamenných obchodech či na návštěvy nyní uzavřených fitness center, kaváren, kin či divadel. Také po otevření ekonomiky zmírní jejich obava ze zhoršení vlastní finanční situace, protože rychle uvidí, že hospodářství zase šlape, takže i riziko jejich vyhazovu klesá,“ míní.

Připomněl dále, že k uvedené sumě 120 miliard navíc získají dohromady dalších 80 miliard, a to díky zrušení superhrubé mzdy, které platí od letoška a vlastně znamená snížení daně ze mzdy pro miliony zaměstnanců.

Podle České národní banky tak bude mít střední třída po otevření ekonomiky dohromady 200 miliard korun z odložených nákupů. Ty podle všeho „vrhne“ do ekonomiky, což způsobí její rekordní růst.

Kovanda však upozornil, že to ovšem může způsobit citelné zdražování. To by podle něj mohlo ještě umocnit očekávanou mánii po otevření ekonomiky.

„Kdo totiž bude v obchodech po otevření ekonomiky co nejdříve, ještě bude nakupovat za ceny akčních nabídek, sloužících jako lákadlo k návratu k nákupu v kamenných obchodech, či bude nakupovat obecně za nižší, inflačně ještě nezvýšené ceny. Kdo dříve přijde, ten dříve – a levněji – mele. A možná dojde i nějakou tu facku či tahanici o poslední kus akčně nabízeného zboží,“ uzavřel. (pel)

Tržby maloobchodníků v ČR se dál propadají: V lednu klesly o 6,5 procenta