Podle exprezidenta Václava Klause je před říjnovými parlamentními volbami třeba, aby vzniklo hnutí proti Pirátům, kteří mají podle průzkumů v koalici s hnutím STAN největší šanci na vítězství. (Ilustrační foto)

Exprezident Václav Klaus vyhlásil válku Pirátům a dalším politickým subjektům v Česku. Bývalá hlava státu vyzvala všechny občany nespokojené s aktuální situací v zemi, aby se spojili. Klaus je přesvědčen, že na současné politické scéně musí vzniknout nějaká nová alternativa. Varoval také, že s Piráty u moci to může být ještě horší než dnes. 

Klaus to uvedl v diskuzním pořadu TV Prima.

„Je potřeba, aby vstoupil do hry nový politický subjekt. Vím, že je to strašně těžké utvořit,“ řekl exprezident.

Nevyloučil přitom, že by se sám postavil do čela zmíněného uskupení.

„Doufám, že nenechají stařičkého exprezidenta, aby se musel plést do parlamentní politiky. Ale kdyby nebylo zbytí, tak bych nezradil obrovský počet lidí, kteří mi píší a telefonují a myslí si, že je v tom nemohu nechat. Bylo by zradou, kdybych teď řekl, že v žádném případě ne,“ řekl.

Podle něj by všichni nespokojení lidé měli zapomenout na rozdíly a hledat naopak, co je spojuje.

Zmínil dále, že musí vzniknout  alternativa k Pirátům  a varoval, že s nimi u moci to může být ještě horší než dnes.

Exprezidentův syn Václav Klaus mladší věří, že by jeho otec mohl v kampani pomoci jeho hnutí Trikolóra. To chce jít do voleb spolu se Stranou soukromníků a Stranou svobodných občanů. (pel)