Společnost AstraZeneca předpověděla, že do konce března dodá pro Evropskou unii asi 30 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Dále tak snížila svou předpověď poté, co se na začátku roku ukázalo, že nedodá původně slíbených 90 milionů dávek.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová na konci ledna letošního roku informovala, že EU dostane od firmy AstraZeneca do konce března asi 40 milionů dávek.

Podle interního dokumentu firmy, který byl předložen představitelům Unie, však nyní AstraZeneca očekává dodání 30,1 milionu dávek v součtu za první čtvrtletí roku 2021.

Dokument s předpovědí uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje.

EU v roce 2020 s AstraZenecou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny. Z toho 30 milionů dávek mělo dorazit do konce roku 2020, dalších 90 milionů dávek v prvním čtvrtletí letošního roku a následovat mělo 180 milionů dávek ve druhém čtvtletí roku 2021.

V loňském roce nakonec nedorazily žádné dávky, protože vakcína ještě nebyla schválena evropskými regulačními úřady.

Naplnění závazku dodávek ve druhém čtvrtletí se nyní zdá být nepravděpodobné. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Státní kontrola v ČR má za týden 3 případy úmrtí po očkování. Dánsko zastavilo AstraZenecu » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí