Dva náměstci na ministerstvu financí dostali od ministryně Schillerové loni odměnu 715 tisíc Kč každému. (Ilustrační foto)

Dva náměstci na ministerstvu financí dostali od ministryně Schillerové loni odměnu 715 tisíc Kč každému. Další čtyři náměstci dostali mimořádnou odměnu vyšší než 400 tisíc Kč. Ministerstvo financí loni rozdělilo mezi 44 vysoce postavených úředníků na odměnách celkem 11,5 milionu Kč.

Státní rozpočet ČR skončil v roce 2020 v rekordním deficitu 367,4 miliardy korun. Na letošní rok na schválen schodek ve výši 500 miliard korun.

Údaje o odměnách pro náměstky na ministerstvu financí zveřejnily Hospodářské noviny, jež získaly data na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Zdůraznily přitom, že ministryně financí Alena Schillerová loni kvůli dopadům pandemie prosadila zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun, když slibovala, že stát bude šetřit mimo jiné i na platech státních úředníků.

Na ministerstvu financí působí celkem sedm náměstků a státní tajemník, který má postavení náměstka pro řízení sekce.

Schillerová vysoké odměny pro některé zaměstnance hájí jejich vysokou kvalifikací.

„Pro ministerstvo financí pracují špičkoví ekonomičtí a právní odborníci, díky jejichž zkušenostem a praxi Česká republika šetří miliardy korun ročně,“ prohlásila Schillerová.

Jako příklad uvedla více než 90procentní úspěšnost při zastupování státu v mezinárodních arbitrážních i vnitrostátních soudních sporech.

Odměny ministryně udělila také s ohledem na mimořádné pracovní nároky související s epidemií nemoci covid-19.

„Z celkového počtu všech vládních zákonů zmírňujících dopady krize vyvolané novým koronavirem jich ministerstvo financí zpracovalo jednu třetinu,“ vysvětlila Schillerová.

Nárůst mimořádných odměn části pracovníků byl podle ministryně dán i tím, že zejména v loňském prvním pololetí resort upustil od plošného odměňování dobře pracujících zaměstnanců.

„V celkovém úhrnu odměn došlo k meziročnímu poklesu o 39 procent,“ konstatovala ministryně financí.

Plat náměstka na ministerstvu se standardně pohybuje kolem 150 tisíc korun měsíčně. Tabulkový základ činí 60 tisíc korun. K němu se přidává osobní ohodnocení a příplatek za vedení. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Peníze na koronavirové kompenzace má ČR jen do června, varovala ministryně Schillerová » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí