Premiér Babiš považuje současný lockdown, tedy uzavření země, za ten úplně poslední. Odhadl, že se po Velikonocích bude moci začít s postupným rozvolňováním protiepidemických opatření v ČR. Prohlásil to v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS.

„Pevně doufám, že po Velikonocích si řekneme, kdy se vrátí děti do škol, kdy začnou sportovat a jak by to mělo vypadat,“ podotkl Babiš.

V roce 2021 připadá Velikonoční pondělí na 5. dubna. Pravoslavné Velikonoce jsou oproti těm klasickým opožděny. Termín pravoslavných velikonoc tak v roce 2021 připadá až na neděli 2. května.

Babiš současně předpokládá, že nynější lockdown v Česku je už poslední.

„Pevně doufám, že to je poslední lockdown. Děkuji všem, kteří dodržují opatření,“ uvedl premiér.

Pochválil současně, že nárůst nově nakažených koronavirem se zastavil.

„Máme pokles, ale čísla jsou strašně vysoká a hlavně je dramatická situace v nemocnicích. Bude to ještě trvat,“ upozornil však Babiš.

Na jednotkách intenzivní péče v ČR je nyní 1 853 pacientů, což je nejvíce od začátku koronavirové pandemie v Česku.

Hospitalizovaných s covidem je v současnosti 8 618 lidí.

Předseda vlády však neupřesnil, jaká bude muset být hranice v počtu nakažených a hospitalizovaných, aby vláda mohla hovořit o vítězství nad epidemií.

Babiš opětovně požádal občany ČR o trpělivost.

„Chápu, že jsou naštvaní a frustrovaní, hlavně naši maturanti. Jsem přesvědčen, že pokud budeme dodržovat opatření, a my navíc očkujeme, což je světlo na konci tunelu, tak bychom to mohli tentokrát definitivně zvládnout,“ prohlásil premiér. (sfr)