V Česku dostalo ke čtvrtku 4. března alespoň jednu dávku očkování proti koronaviru celkem 771 223 lidí. (Ilustrační foto: očkování ministra Blatného).

V Česku dostalo ke čtvrtku 4. března alespoň jednu dávku očkování proti koronaviru celkem 771 223 lidí. Kompletně (oběma potřebnými dávkami) bylo v České republice dosud naočkováno 255 480 obyvatel, tj. 2,39 procent celkové populace ČR (10,7 mil. obyvatel). Pokud by očkování i nadále probíhalo stejným tempem jako dosud, podařilo by se potřebných 70 procent populace Česka (tj. 7,49 mil. obyvatel) kompletně proočkovat zhruba na konci roku 2028.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek 5. března informoval, že v březnu má do ČR dorazit přes milion dávek vakcíny proti koronaviru, z toho zhruba 700 tisíc od společností Pfizer/BioNTech.

V dubnu pak mají přijít celkově dva miliony dávek.

Cílem je podle ministra v březnu podávat alespoň 35 tisíc dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100 tisíc dávek denně.

Ve čtvrtek 4. března bylo v Česku naočkováno 31.376 lidí, což je nejvíce od začátku očkování z konce loňského roku.

Ke čtvrtku podle Blatného dostalo první dávku vakcíny 78 procent lidí ve věku nad 80 let, kteří se k očkování zaregistrovali.

Obě dávky obdrželo 21 procent osob v této věkové kategorii. Lidí starších 80 let je v ČR zhruba 440 tisíc.

Vedle vakcíny od firem Pfizer/BioNTech se v ČR očkuje vakcínami od společností AstraZeneca a Moderna. Všechny tyto preparáty vyžadují, aby lidé byli očkováni dvěmi dávkami přípravku. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Jednodávková vakcína Johnson & Johnson už je v USA. Státy EU o ni požádaly Leyenovou » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí