Lidé v koronavirové karanténě budou dostávat až 370 korun "Izolačky" denně ke své nemocenské.

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat speciální příspěvek až 370 korun jako bonus k nemocenské. Příspěvek, který ministryně práce Maláčová označuje jako „Izolačku“, se vztahuje na karanténu v měsíci březnu a dubnu letošního roku. Návrh příslušného zákona podepsal prezident Miloš Zeman. „Izolačka“ je tím definitivně schválena poté, co návrh v týdnu odhlasovaly jak Poslanecká sněmovna, tak Senát.

Nárok na příspěvek v karanténě nebudou mít ti, kdo se dostanou do karantény do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud se nejednalo o pracovní cestu.

Cílem „Izolačky“ je finančně motivovat obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě a poctivě hlásili své kontakty.

Příspěvek k nemocenské budou lidé dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše však i součtu s „Izolačkou“ mohou dostávat 90 procent svého průměrného výdělku.

Nárok na tento speciální příspěvek v karanténě se vztahuje i na osoby s nemocenským pojištěním pracujícím na dohodu.

„Izolačku“ bude zaměstnancům vyplácet zaměstnavatel s tím, že si náklady bude odečítat ze sociálních odvodů. Tento bonus se netýká jen karantény související s covidem-19, ale je platný i pro jiné infekční nemoci.

Vláda sněmovně nyní navrhovala jiné řešení, a to nemocenskou vyplácenou ve výši 100 procent redukovaného průměrného výdělku namísto současných 60 procent. Sněmovna však návrh upravila do podoby příspěvku ve výši 370 Kč. (sfr)