Koalice SPOLU a Piráti se STAN mají vysokou podporu podnikatelů. Babišovo ANO jen 5 %, ukázal průzkum.

Koalice stran SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL) a koalice Pirátů se STAN mají vysokou podporu mezi podnikateli. Konkrétně u koalice SPOLU je to 36,7 procenta a u Pirátů se STAN 32,4 procenta, kdežto u hnutí ANO jen 5 procent.

Ukázal to aktuální průzkum agentury Median.

Rozdíl mezi preferencemi hnutí ANO a koalicí Pirátů a STAN je i v únoru stále velmi těsný, i když vedení si stále zachovává hnutí ANO. To by sněmovní volby vyhrálo se ziskem 26,5 procenta.

Podpora hnutí ANO mezi podnikateli je nízká, na úrovni 5 procent, u zaměstnanců 19,8 procenta. Naopak mezi důchodci je podpora na úrovni 46,8 procenta.

Pozici nejsilnější koalice drží Piráti a STAN s 25 procenty. Nejvíce se koalice Pirátů a STAN těší podpoře studentů (50 procent) a podnikatelů (35 procent). Mezi zaměstnanci je potom podpora 32,4 procenta.

Koalici stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 SPOLU by v únoru podpořilo 18,5 procenta respondentů, stejně jako v lednu. Ze všech stran a koalic má koalice SPOLU nejvyšší podporu mezi podnikateli, a to 36,7 procent. Mezi zaměstnanci potom 22,1 procenta.

Do parlamentu by se dostaly ještě hnutí SPD a KSČM, u kterých se podpora shodně zvýšila o procentní bod. SPD by získalo 10 procent, komunisté 8 procent.

ČSSD by v únoru 2021 volilo pouze 4,5 procenta respondentů, což by znamenalo, že by v únoru strana nepřekročila 5% hranici nutnou pro vstup do sněmovny

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v únoru 2021 zúčastnilo 64,5 procenta respondentů. To by podle agentury ve výsledku znamenalo mírně vyšší volební účast než při volbách do sněmovny v roce 2017. Určitě by k volbám do parlamentu nešlo 29,5 procenta dotázaných.

Průzkum probíhal v době od 1. února do 2. března mezi tisícovkou lidí starších 18 let. (pel)