Vývoj české vakcíny nemá smysl a je naivní, tvrdí čeští vědci. Vyčleněné peníze požadují investovat jinak. (Foto: Redakční koláž)

Zástupci Učené společnosti ČR považují vývoj české vakcíny za naivní a nekompetentní. Vyzvali proto Babišovu vládu, aby v projektu nepokračovala, a 250 milionů korun vyčleněných na 2. fázi investovala v řešení pandemie jinde a efektivněji. 

Společnost o tom informovala na webu.

„Zástupci problémové komise Učené společnosti ČR k vědecko-technologickým otázkám onemocnění covid-19 i tentokrát žádají Vládu ČR, aby upustila od naivního a nekompetentního plánu vyvíjet inaktivovanou vakcínu proti covid-19 a zmařit tak nesmyslně naplánované finanční prostředky,“ je uvedeno v prohlášení.

Současně komise doporučila, aby zmíněné finanční prostředky byly účelně využity tam, kde výzkumné kapacity mohou být ku prospěchu řešení pandemie v naší zemi.

Úmysl vlády pokračovat ve vývoji inaktivované vakcíny proti covid-19 je podle komise v kontextu vývoje pandemie infekčního onemocnění, jakož i v souvislosti s pokroky v moderních technologiích pro výrobu vakcín, naivním a nekompetentním projektem.

Zmíněná technologie, která se využívá při výrobě čínských očkovacích látek Sinovac, Sinofarm a indické vakcíny Covaxin, má podle vědců řadu nevýhod. Nevýhodou podle nich je třeba i to, že takto jednou připravenou vakcínu nelze přeprogramovat na případné mutace, což umožňují nové registrované genové a vektorové vakcíny.

„Tři státní instituce se ho mají chopit s rozpočtem 250 milionů korun, to jsou podle předběžné kalkulace vlády určitě zajímavé peníze na personální náklady, případně přístrojové investice zmíněných státních ústavů, ale rozhodně by byly jenom zlomkem reálných nákladů spojených s vývojem vakcíny a zejména s preklinickými a klinickými testy. Bohužel i tento letošní projekt české vakcíny se tváří, jako že nákladné klinické testy vlastně nebudou potřeba,“ řekli.

Pod prohlášením je podepsáno devět vědců Učené společnosti.

Že vyvíjet českou vakcínu nemá smysl, tvrdí také předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. (pel)

Poslankyně za ANO vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Babiš jí přiklepl 250 milionů