Skupina 5 až 6 policistů v Ostravě-Porubě zaklekla na hlavu mladé ženě, která stála venku s dítětem a neměla nasazenou roušku, protože se chtěla napít a poblíž zrovna nikdo nebyl. Skupina městských strážníků se snažila ženu spolu s dalším mužem identifikovat a po chvíli si zoufale přivolala na pomoc státní policii. Asi po čtvrt hodině strážci zákona mladou matku velmi tvrdě zpacifikovali. Vše za přítomnosti její malé dcery, která plakala.

Vše natočil na mobil kontrolovaný muž. Video se ihned začalo šířit napříč sociálními sítěmi a zvedlo vlnu kritiky. Zatímco někteří jsou přesvědčeni, že žena si za vše může sama, protože „dělala problémy“, jiní zákrok odsuzují jako přehnaný.

„Policejní šikana v přímém přenosu u restaurace v Ostravě-Porubě. Paní neměla roušku a chtěla se napít, strážníci ji spoutali a odvezli na služebnu!!! Vše za přítomnosti malé holčičky!!! Kam to až dospěje!? Přitom to šlo udělat úplně jinak. Malou holčičku nechali na místě!“ napsal Patrik Mikulenka na Facebook k videu, které pořídil.

Tvrdí, že i on skončil na policejní stanici, protože kouřil na veřejnosti. Upozornil přitom, že kolem něj nikdo poblíž nebyl, proto si respirátor na chvíli sundal. Stejně jako mladá matka, která se údajně chtěla napít.

„Neklekejte jí na tu hlavu před malým dítětem, to děcko brečí. Chlapi, vy nemáte doma rodiny? Jak by se na to dívaly? Dívejte se, jak ta malá brečí. Za to, že vám paní nechtěla ukázat občanku, to jako vážně?“ komentuje situaci autor videa.

Upozornil také na to, že přestože se strážníci během kontroly odvolávali na porušování vládních opatření, sami měli nasazenou pouze chirurgickou roušku, která však už nyní nedostačuje. Povinný je od minulého týdne respirátor.

Následně se internetem začalo šířit i video, které také zachycuje spor. Na to se naopak ukazuje, že žena odmítala s policisty spolupracovat a pokoušela se odejít za svým malým dítětem.

Zasahující hlídka se brání tím, že žena kladla odpor, proto byl podle nich tvrdý zásah nutný. Vedení Městské policie v Ostravě nařídilo prošetřen zákroku. (pel)