Ministerstvo obrany je připraveno se proti zatím nepravomocně uložené pokutě za zakázku na nákup armádních vrtulníků bránit soudně a případně i u mezinárodních institucí. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu obrany pokutu 550 milionů korun za údajná pochybení v zakázce za 17 miliard korun.

Obrana s rozhodnutím nesouhlasí a chce proti němu podat rozklad. Podle Metnara by verdikt ÚOHS způsobil precedent, který by ohrozil i další armádní zakázky.

Metnarův úřad loni koupil prostřednictvím americké vlády 12 bitevních a víceúčelových vrtulníků.

Podle ÚOHS se dopustil přestupku, když uzavřel smlouvu ještě před tím, než rozhodl o námitce italské společnosti Leonardo.

Obrana opakovaně jakékoli pochybení odmítá. Podle Metnara byla stížnost firmy k ÚOHS pouze obstrukční a společnost k ní nebyla oprávněna, protože ministerstvo jednalo pouze přímo s vládami.

Poukázal na to, že italská nabídka nesplnila armádní požadavky, vojáci například chtěli stroj, který již byl vyzkoušen v boji. Obrana se proto rozhodla pořídit americké vrtulníky, které kritéria armády nejlépe odpovídají.

Metnar řekl, že ÚOHS vyřknul nebezpečný právní precedent, podle kterého by mohla jakákoli soukromá společnost vstoupit do vojenského tendru, ve kterém ministerstvo zvolí nákup s využitím výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek formou mezivládní spolupráce.

Ministr se obává, že tyto zakázky pak mohou být na dlouhou dobu pozastaveny. Poukázal na osud nákupu ručních zbraní od České zbrojovky, který se do konečného rozhodnutí ÚOHS zdržel o více než rok.

„Jestli mi tady korejská či ruská firma může podat námitku a zablokovat státní zakázku, tak to je pro mě neakceptovatelné a já se nestáhnu do ulity,“ řekl ministr.

Ministerstvo je podle něj připraveno se v případě neuznání rozkladu obrátit i na soud a případně i na mezinárodní instituce.

Zároveň řekl, že v příštím volebním období chce obrana předložit návrh zákona o vojenském materiálu, který by zároveň změnil i zákon o zadávání veřejných zakázkách. Při jeho přípravě se chce inspirovat v jiných evropských zemích.

Zakázku na nákup vrtulníků v minulosti prověřovala policie. Národní centrála proti organizovanému zločinu podle Metnara na konci loňského října řízení odložila, protože nedošlo ke spáchání trestného činu.

Leonardo se s případem obrátil také na Evropskou komisi. Metnar je přesvědčen, že ministerstvo má pro obhájení svého postupu dostatečné argumenty.

Na dotaz poslanců dodal, že nákup vrtulníků bude i nadále pokračovat podle stanoveného harmonogramu

Výbor ministra v usnesení vyzval, aby učinil taková personální a organizační opatření, která podobně závažným problémům v budoucnu zabrání.

Zároveň poslanci ministerstvo požádali, aby pokračovalo v realizaci aliančních závazků v podobě výdajů ve výši dvou procent HDP a dokončilo proces navrácení pěti miliard do rozpočtu ministerstva obrany.