Ústavní soud vyhověl návrhu skupiny senátorů a zrušil část usnesení vlády, které kvůli šíření koronaviru zakazuje maloobchodní prodej a služby. (Ilustrační foto)

Vládní zákaz maloobchodu a služeb kvůli šíření koronaviru byl nezákonný. Rozhodl o tom Ústavní soud ČR, který část omezení zrušil. Reagoval tak na stížnost 63 senátorů, kterým vadil třeba výběr prodejen, které mohou být otevřeny, nebo nedostatečné odůvodnění usnesení. 

Informoval o tom Ústavní soud ČR.

Podle verdiktu ÚS nelze právním předpisem „obecně a zcela neodůvodněně zakázat vše a formou výjimek pak určité oblasti zasažené zákazem zpětně povolit, a to opět bez jakéhokoliv odůvodnění“.

Upozornil dále, že vláda měla od loňského roku dostatek času na to, aby vše důkladně promyslela a odůvodnila. Rozhodnutí musí být kabinet schopen vždy racionálně zdůvodnit, aby bylo jasné, na základě čeho byla daná opatření přijata.

Kabinet podle ÚS diskriminoval maloobchodníky, když jim zavřel prodejny, zatímco velké supermarkety prodávající často totožné zboží mohly zůstat otevřené.

Jak konstatoval soud, není přitom jasné, na základě jakých dat vláda dospěla k tomu, že některé maloobchodní prodejny zavřela a zda vůbec zvažovala použití méně invazivních omezujících prostředků.

Neznamená to však, že automaticky budou nyní ihned otevřeny všechny maloobchodní prodejny, nicméně nález soudu ovlivní případná další opatření v budoucnu. (pel)