NASA zveřejnila první fotografie pořízené na Marsu robotickým vozítkem Perseverance.

Na Marsu tento týden úspěšně přistálo robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), které je vybaveno i malou helikoptérou. Na průzkum rudé planety ho vyslala americká vesmírná agentura NASA, která už zveřejnila první barevné fotografie. Rover bude na Marsu hledat známky možného minulého života. 

Celá mise začala loni v červenci, kdy raketa Atlas V se sondou Perseverance odstartovala k Marsu z mysu Canaveral, kdy zahájila 471 milionů kilometrů dlouhá pouť k Marsu.

Průzkumný robot pak přistál ve čtvrtek 18. února 2021 ve 21:43 SEČ v oblasti marsovského kráteru Jezero.

Nejprve došlo asi 20 minut předem k oddělení přistávacího pouzdra od přeletového stupně sondy. Vlastní přistávání, přezdívané „sedm minut hrůzy”, začalo ve 21:37 SEČ.

Činnost na rudé planetě pak vozítko zahájilo přesně ve 21:44, kdy poslalo i první snímky.

Jeden ze snímků zachycuje vozítko těsně před dosednutím zavěšené na lanech, na kterých bylo spuštěno ze sestupného modulu.

Záběr z tohoto modulu byl podle hlavního inženýra projektu Adama Steltznera pořízen ve chvíli, kdy se rover nacházel kolem 2 metrů nad povrchem planety.

Zveřejněn byl i snímek zachycující klesání Perseverance na padáku, který pořídil satelit NASA MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) obíhající kolem Marsu od roku 2006.

NASA oznámila, že od Perseverance už dostali velké množství snímků, ale nižší kvality.

Vědecký tým rovněž předpokládá, že každou chvíli dostane i první zvukové záznamy pořízené během přistávání Perseverance.

V následujících týdnech by podle plánu měl Perseverance vyzkoušet svoji robotickou ruku a vydat se na první krátkou jízdu.

Šestikolový rover Perseverance je podle NASA její zatím největší a nejsofistikovanější vozítko pro průzkum Marsu. Kromě hledání známek života bude sbírat vzorky tamních hornin a půdy, které by v budoucnu měly být přepraveny na Zemi.

Zařízení s autonomním navigačním systémem využívá kamery s vysokým rozlišením a software pro zpracování snímků. Je vybaveno několika přístroji, senzory a kamerovými systémy, kterými lze analyzovat povrch planety na dálku. Dokáže se navíc pohybovat dopředu i dozadu. (pel)