Facebook uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval zpravodajský obsah.

Sociální síť Facebook znemožnila uživatelům a mediím v Austrálii prohlížet a sdílet zpravodajství. Na sociální síti tak jsou nedostupné webové stránky všech místních i světových zpravodajských serverů. Provozovatel sítě tak reagoval na chystaný zákon, který má technologické giganty donutit platit australským zpravodajským společnostem za užívání jejich obsahu.

Firma tvrdí, že jen loni pomohla australským vydavatelům díky sdílenému obsahu vydělat 407 milionů australských dolarů (6,76 miliardy korun).

Australská vláda se ihned začala bránit a varovala, že blokáda Facebooku ohrožuje jeho „důvěryhodnost“.

Uživatelé Facebooku tak nebudou moci číst a sdílet zpravodajský obsah. Australským vydavatelům zpráv pak společnost omezí možnost ho na jejích stránkách zveřejňovat nebo sdílet.

Společnost Google, která spolu s Facebookem proti zákonu dlouhodobě bojuje, už dříve pohrozila, že v Austrálii zablokuje svůj prohlížeč. Obě společnosti tvrdí, že legislativa neodráží fungování internetu a nespravedlivě „penalizuje“ jejich platformy.

Na rozdíl od Facebooku ale Google v minulých dnech podepsal dohodu se třemi významnými australskými médii. Ke kroku Facebooku došlo jen několik hodin poté, co Google souhlasil s tím, že zaplatí společnosti Rupert Murdoch News Corp za obsah z jejích zpravodajských webů.

Nejnovější vývoj se podle světových médií může promítnout do dění daleko za hranicemi Austrálie. (pel)