Slovensko přitvrdilo vůči cestujícím z Česka. Povinná je registrace a nejméně 8denní karanténa. (Ilustrační foto)

Slovensko je v počtu úmrtí na milion obyvatel za posledních sedm dní nejhorší na světě. Země od středy 17. února zpřísnila pravidla pro vstup. Cestující z Česka se nově musí registrovat a jít minimálně do osmidenní karantény. Výjimku mají studenti, přeshraniční pracovníci nebo umělci. Všichni u sebe ale musí mít maximálně týden starý negativní PCR test. 

Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Základní podmínka je karanténa. Ta je buď 8denní, která musí být ukončena negativním PCR testem, nebo 14denní.

Lidé, kteří pojedou na Slovensko, musí vyplnit registraci na webu e-hranice. Další podmínkou je karanténa. Nejdříve 8. den se člověk pak nechat otestovat.

Izolace končí obdržením negativního výsledku PCR testu, nebo 14. dnem při bezpříznakovém průběhu.

Bez registrace a testu mohou na Slovensko řidiči mezinárodní dopravy a zaměstnanci v kritické infrastruktuře. Možný je také tranzit občanů EU, kteří Slovenskem jen projíždějí. Lidé ale nesmí přerušovat jízdu, maximálně mohou načerpat palivo.

Na Slovensku platí nouzový stav a pohyb je omezen pouze na nejnutnější cesty.

Situace s epidemií v zemi je tragická. Denní počty se tam zvyšují nejrychleji ze sousedních zemí.

Podle webu Our World in Data je Slovensko v počtu úmrtí na milion obyvatel za posledních sedm dní nejhorší na světě. Země přitom do statistik zahrnuje jen ty případy, kdy byl covid skutečně bezprostřední příčinou úmrtí.

Omezeno zůstane také cestování do Německa, které do 3. března obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českem. Dopravní společnosti tak nesmí od neděle 14. února přepravovat do Německa cestující z České republiky.

Výjimku mají němečtí občané nebo lidé, kteří v Německu žijí. Nezbytný je také test, který musejí předložit i pracovníci nákladní dopravy či tranzitující osoby.

Řidiči kamionů a pendleři důležití pro chod země jsou osvobozeni od karantény, do které všichni ostatní po příjezdu musejí nastoupit.

Utlumena byla také železniční doprava mezi oběma zeměmi. (pel)