(Ilustrační foto)

Na soud začaly mířit první žaloby proti novému vyhlášení nouzového stavu. Právník Norbert Naxera, který podal žalobu v zastoupení klienta, tvrdí, že Babišova vláda svým rozhodnutím porušila ústavní zákon. Kromě toho čelí kabinet trestnímu oznámení od advokáta Petra Němce, podle kterého se členové vlády mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. 

„Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky jasně určuje, že prodloužit nouzový stav nad 30 dní lze pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny. Nepíše se tam o žádných hejtmanech nebo o krajských zastupitelstvech,“ uvedl pro server iDnes.cz právník Norbert Naxera, který žalobu v zastoupení klienta podal.

Vládu zažaloval i Michael Svatoš. Ten uvedl, že účelem a smyslem zákona bylo zamezit svévoli ze strany vlády, která vyhlášením nouzového stavu výrazně rozšiřuje své pravomoci. Požaduje, aby pražský městský soud usnesení vlády zrušil, protože je v rozporu s právními předpisy.

K novému vyhlášení nouzového stavu vyzvali vládu hejtmani poté, co kabinet nebyl schopný zajistit si podporu pro hlasování a poslanci prodloužení odmítli.

Kromě toho čelí kabinet trestnímu oznámení od advokáta Petra Němce, podle kterého se členové vlády mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby.

„Protiústavní vyhlášení nouzového stavu a na to navázaná opatření způsobují vážnou poruchu v činnosti právnických a fyzických osob podnikatelů,” uvedl právník.

Jak informoval server, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) , resp. podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s Ústavou ČR.

Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a parlament obchází.

Vystrčil už začal hledat senátory, kteří by s ním napadli vyhlášení nouzového stavu u Ústavního soudu ČR. Počkat chce na reakci sněmovny.

Opoziční poslanci zatím váhají, zda vyhlášení nového nouzového stavu napadnout. Jednoznačný postoj tak má zatím jen SPD, která má v plánu svolat mimořádnou schůzi sněmovny ke zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. (pel)

Vystrčil napadne vyhlášení stavu nouze u soudu: Žádost hejtmanů vůli poslanců „nepřebije“

Nouzový stav měl o půlnoci po 133 dnech skončit. Vláda ho na žádost hejtmanů prodloužila