Sněmovna schválila příspěvek pro zaměstnance v izolaci s covidem až 370 korun denně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prosadila ve sněmovně návrh na bonus k nemocenské až ve výši 370 korun za den pro lidi v karanténě s covidem-19. Návrh schválili poslanci. Živnostníci však mají smůlu a nedostanou nic,  protože sněmovna odmítla pozměňovací návrhy poslanců Pirátů a SPD, kteří chtěli rozšířit výplatu bonusu právě i na živnostníky.

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Výborně, Izolačka schválena! Lidé už kvůli karanténě a izolaci nebudou muset mít strach z obrovského výpadku příjmů. Izolačka jim ušlý zisk z práce vykompenzuje. Jsme o krok blíž k porážce covidu! Díky všem, kteří dnes pro izolačku hlasovali,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Výše mimořádného příspěvku se bude odvíjet od výdělku nemocného. Vyplácet ho bude zaměstnavatel po 10 dnů a tyto výdaje si odečte ze sociálních odvodů.

Zákon nyní poputuje do Senátu. Celkově by na opatření mohlo ze státního rozpočtu jít asi 1,2 miliardy korun.

Vláda chce bonusem motivovat občany, aby se více nechávali testovat na covid-19, nebo aby v případě zdravotních problémů zůstali doma a aby dál nešířili koronavirus.

Lidé se totiž prý snaží zatajovat nejen fakt, že trpí nějakými zdravotními obtížemi, ale také případné kontakty, se kterými nakažení přišli do styku a mají je nahlašovat hygieně.

V současné době v případě nemoci hradí v prvních dvou týdnech náhrady zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Stát vyplácí dávky až od 15. dne choroby. Od druhého měsíce se dávka zvyšuje na 66 procent, od třetího měsíce pak 70 procent.

Sněmovna ale odmítla pozměňovací návrhy poslanců Pirátů a SPD, kteří chtěli rozšířit výplatu bonusu i na živnostníky.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) později řekla, že chystá návrh nového zákona o kompenzačním bonusu pro živnostníky. Ten by měl obsahovat i to, že i živnostníci s nařízenou karanténou budou moci žádat o příspěvek 370 korun denně. (pel)