Premiér Babiš považuje za zajímavé, že si obyvatelé Srbska mají možnost vybrat si vakcínu proti covidu-19, kterou budou naočkováni. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Lidé v Srbsku, které není členem Evropské unie (EU), si mohou vybrat vakcínu proti covidu-19. Premiér Andrej Babiš (ANO), který je tam nyní na návštěvě, to považuje za zajímavé. Česko má totiž jako členský stát EU smůlu – očkovacích látek je kvůli neschopnosti Bruselu málo a lidé si vybírat nemohou. 

„Srbové už naočkovali půl milionu obyvatel a jsou na 2. místě v Evropě. S delegací expertů na boj s covid-19 jsme v Srbsku získali velké množství zajímavých informací, jak s touto nemocí bojují,“ napsal Babiš na Twitter po jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou v Bělehradě.

V Srbsku mají zatím schváleny vakcíny americko-německé firmy Pfizer/BioNtech, ruský Sputnik V a také látku čínské společnosti Sinopharm.

„Občané mají možnost si vybrat a pokud nechtějí nějakou, počkají si na tu, kterou si vybrali,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci.

V počtu podaných vakcín je Srbsko druhou zemí v Evropě hned po Velké Británii. Ani jedna země není členem EU.

Denně v Srbsku vakcínu dostane 30 tisíc až 53 tisíc lidí.

Evropská unie si loni v létě přisvojila pravomoc nakoupit vakcíny centrálně pro všechny členské země.

Na začátku letošního ledna Evropská komise přiznala problémy se zajišťováním vakcín. Očkovacích látek je prý málo, tvrdí Brusel. Vinu za neutěšený stav svedl na výrobce vakcín.

Babiš znovu zopakoval, že priorita je zajistit bezpečnou vakcínu pro občany a oprostit se od politiky.

V EU jsou zatím schválené jen 3 očkovací látky – Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Čeká se na souhlas pro vakcíny Johnson&Johnson a CureVac.

Ruskou a čínskou vakcínu zatím Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) neschválila.

Podle Babiše je čínská vakcína v tuto chvíli asi jediná vakcína na světě, která je vyrobena tradičním způsobem, je velice bezpečná a je dostupná ve větším množství.

Babiš jednal i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a navštívil velkokapacitní očkovací centrum na bělehradském výstavišti. (pel)

Nedostatku vakcín v EU se snaží využít podvodníci: Kšeftují s padělky očkovacích látek

Očkovací amnestie: Británie láká migranty na očkování. Slibuje jim, že na oplátku je nevyhostí

Brusel nařídil státům rychleji očkovat, ale vakcíny nedodal. V ČR dostalo dávku jen 18 % starších 80 let