Firma Albatros Media koupila za 14 milionů korun knižní divizi vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Zkrachovalé vydavatelství Mladá fronta (Mf) spojované se stíhaným podnikatelem Františkem Savovem koupila za 14 milionů firma Albatros Media. Součástí transakce je právo nadále využívat značku Mladá Fronta na knižní produkci.

Na transakci upozornil server Seznam Zprávy.

„Přestože rozklad nakladatelství dosáhl extrémní úrovně, stále věříme, že je možný jeho restart,“ uvedl generální ředitel společnosti Albatros Media Václav Kadlec.
Knižní divizi Mladé fronty chtěla insolvenční správkyně Petra Hýsková prodat koncem ledna v dražbě, nedal k tomu ale souhlas soud, tak ji zrušila.

Následně Albatros nabídl o 4 miliony korun méně než v lednu, tedy 14 milionů korun.
Důvodem snížení ceny je podle Kadlece pokračující rozpad závodu, pokračující výpovědi licencí a také uplynutí dalšího měsíce.

Provoz vydavatelství Mladá fronta (Mf) spojovaného se stíhaným podnikatelem Františkem Savovem ukončil na konci loňského roku Krajský soud v Českých Budějovicích, a to na žádost insolvenční správkyně. Věřitelé žádají od vydavatelství dlužnou částku přibližně 400 milionů korun.

Všichni zaměstnanci vydavatelství koncem roku dali nebo dostali výpovědi.

Jediným akcionářem vydavatelství byla americká společnost European Financial Services, za kterou stojí český podnikatel František Savov.

Miliardář Savov je spolu s deseti dalšími lidmi obviněný v kauze stamilionových daňových podvodů. Zatčení se vyhnul útěkem do Londýna. Před vydáním do Česka se brání tím, že podal ve Velké Británii žádost o azyl. (pel)