Vláda schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, které zasáhla koronavirová pandemie. (Ilustrační foto)

Vláda schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) o zvýšení kompenzací firmám a podnikatelům, na které dopadla koronavirová pandemie a s tím související nařízení. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prosadila návrh na bonus k nemocenské až ve výši 370 korun za den pro lidi v karanténě s covidem-19. 
Informoval o tom Úřad vlády ČR.
„Společně s Karlem Havlíčkem navrhnu významné posílení třech páteřních programů, doprovázené redukcí počtu programů. Cílem změn je vyloučit případy, kdy někteří z poškozených nedosáhli na nic. Nové nastavení přinese administrativní úspory na straně příjemců i státu,“ napsala ministryně financí Schillerová na Twitter. 

Podnikatelům stoupne kompenzační bonus z 500 na 1000 korun denně.

Podmínkou je, že v rozhodném období u nich došlo k poklesu tržeb o 50 procent a víc.

Zaměstnavatelé dostanou 500 korun denně na každého zaměstnance. Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, která na program Antivirus navazují.

Současně bude muset být opět splněno kritérium poklesu tržeb o minimálně 50 procent.

Vláda schválila i návrh ministryně práce Maláčové na bonus k nemocenské až 370 korun za každý den v karanténě kvůli covidu-19.

„Na vládě jsme schválili Izolačku! Tenhle mimořádný bonus ve výši 370 Kč denně pomůže lidem chovat se zodpovědně. Konečně! Česko zaostává v rámci EU ve výši nemocenské, lidi ale můžeme podpořit aspoň takto. Záleží už jen na Sněmovně, jak rychle a v jaké podobě pošle do Senátu,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Výše mimořádného příspěvku by se odvíjela od výdělku nemocného. Vyplácel by jim ho zaměstnavatel po 10 dnů a tyto výdaje by si odečítal ze sociálních odvodů.

V současné době v případě nemoci hradí v prvních dvou týdnech náhrady zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Stát vyplácí dávky až od 15. dne choroby. Od druhého měsíce se dávka zvyšuje na 66 procent, od třetího měsíce pak 70 procent. (pel)