(Ilustrační foto)

Nedostatku vakcín proti koronaviru se snaží využít podvodníci. V Evropské unii údajně kolují falešné vakcíny. Varovala před tím šéfka Europolu Catherine De Bolleová. Zároveň apelovala na lidi, aby byli obezřetní a nenakupovali léčiva na pochybných webech.

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Tento týden jsme začali s pomocí členskému státu, kde se objevily falešné vakcíny. Zatím nemohu prozradit, ve které zemi to je, za což se omlouvám. Ale falešné vakcíny jsou v oběhu. To je zarážející, protože je distribuuje vláda.,“ uvedla De Bolleová v rozhovoru pro belgický list De Zontag.

Není přitom jasné, zda vakcíny distribuuje pouze stát, a je proto zarážející, že se objevily falešné, nebo jestli se státní distribuce vakcín nějakým způsobem potýká s nelegálním odběrem očkovací látky, napsal server.

De Bolleová zároveň připustila, že je možné, že se takové případy objeví i v dalších zemích. Zločinci podle ní dobře dokáží využít nejistotu lidí, která pramení ze současné situace.

Jasné není ani to, zda vše souvisí s případem zadrženého gangu vyrábějícího falešné vakcíny v Číně. Vakcíny se dostaly i do ciziny. Do jakých zemí nebylo zveřejněno, ale postižené státy údajně byly informovány.

Evropská unie si loni v létě přisvojila pravomoc nakoupit vakcíny centrálně pro všechny členské země.

Na začátku letošního ledna Evropská komise přiznala problémy se zajišťováním vakcín. Očkovacích látek je prý málo, tvrdí Brusel. Vinu za neutěšený stav svedl na výrobce vakcín.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má navíc v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu, od AstraZeneca dokonce o 60 procent.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 8. 2. (20:00) bylo v Česku provedeno 365 712 očkování, z toho 105 097 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotného pondělí bylo naočkováno 13 106 lidí.

Podle vládní strategie by do konce března mělo první dávku očkování dostat 1,28 milionu lidí, zhruba polovina z nich měla mít za sebou i druhou dávku. Do konce srpna by pak alespoň první dávku mělo dostat 6,6 milionů osob. (pel)