(Foto: FB Chcípl PES)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhl, aby podnikatelům, kteří opakovaně porušují vládní nařízení, byl až na 1 rok uložen zákaz činnosti. Vzniknout by tak nově měl registr přestupků i pro protiprávní jednání v rámci krizového zákona. Policisté totiž v současné době nemají přehled o přestupcích, které už osoba spáchala dle krizového zákona. Hamáčkův návrh už schválila vláda. 

ČSSD o tom informovala v tiskové zprávě.

„Určitá část provozovatelů restaurací, hotelů nebo lanovek opakovaně a cíleně porušuje vládní nařízení. Komplikuje tím práci policii i přeplněným nemocnicím. Stát musí dostat efektivní nástroj, jak tomu zabránit, “ řekl ministr vnitra Hamáček.

Vláda novelu ministerstva vnitra k zákonu o krizovém řízení a zákonu o odpovědnosti za přestupky nakonec schválila.

Ministr vnitra v té souvislosti zmínil, že policisté v současné době totiž nemají přehled o přestupcích, které už osoba spáchala dle krizového zákona.

Důsledné trestání opakovaného porušování krizových opatření vlády je proto podle Hamáčka nemožné. Stejně tak nelze za opakované a zásadní porušování vládních nařízení uložit zákaz činnosti. To vše má změnit právě Hamáčkův návrh, který chce protlačit zrychleně v rámci stavu legislativní nouze.

Jen tak podle Hamáčka získá stát na chronické porušovatele páku.

Nyní není povinnost správního orgánu rozhodujícího o přestupcích, tedy obce s rozšířenou působností, oznámit policii rozhodnutí ve správním řízení. Nově bude muset informovat policii bez zbytečného odkladu.

Mezitím podnikatelům v Česku došla s vládními opatřeními trpělivost. Naštvaní provozovatelé z gastro segmentu se spojili v iniciativu Chcípl PES a hledají způsob, jak obejít vládní nařízení a znovu otevřít restaurace. Hodlají založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES.

Napříč Českem navíc některé desítky hospod na protest otevřely. A nově se k nim přidaly i lyžařské areály, které se připojily ke společnému manifestu horských areálů a sportovišť s názvem 12 vět 2021. Iniciativa vzešla z horského areálu Kraličák na Šumpersku, zaštítěna je Asociací lanových drah.

Zimní střediska nesouhlasí s destruktivními opatřeními vlády a domnívají se, že zákazy současnou situaci neřeší.

„Způsobují pouze nebezpečné situace v našich areálech a na sportovištích, které teď nemůžeme ovlivnit. Přitom se umíme o občany zodpovědně a bezpečně postarat i s respektem k přijatým provozním hygienickým opatřením. Proto žádáme vládu o rozumné rozhodnutí a spuštění areálů s regulačními opatřeními co nejdříve,“ je uvedeno v prohlášení.

Třeba v areálu Vaňkův kopec na Ostravsku několikrát zasahovala policie. Provozovatel se rozhodl vlek spustit už před 2 týdny z ekonomických důvodů. Areálu hrozilo, že bude odpojen od elektřiny. (pel)

Rebelujícím hospodským přiškrtí stát dotace, pohrozil Havlíček. Skiareály zůstanou dál zavřené

Naštvaní hospodští obchází vládu: Zakládají politické hnutí, aby otevřeli podniky