Světové ceny potravin v lednu 2021 vzrostly již osmý měsíc za sebou a ocitly se nejvýše od července 2014. (Ilustrační foto)

Světové ceny potravin v lednu 2021 stouply již osmý měsíc za sebou. Index cen potravin FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) vzrostl o 4,3 procenta. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od července 2014. Na vině jsou vyšší ceny obilí, cukru a rostlinného oleje. 

Organizace o tom informovala na webu.

Index sledující ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích se proti předchozímu měsíci zvýšil o 4,3 procenta na 113,3 bodu.

Index cen obilovin stoupl meziměsíčně o 7,1 procenta, především kvůli vyšším cenám kukuřice. Ty vzrostly o 11,2 procenta a nyní jsou o 42,3 procenta vyšší než v lednu 2020.

Odráží to nákupy Číny, nižší než očekávaná produkce v USA a dočasné pozastavení vývozu kukuřice v Argentině.

Ceny pšenice vzrostly o 6,8 procenta, což bylo způsobeno vysokou globální poptávkou a očekávanými nižšími prodeji Ruska.

Silné ceny rýže podpořila silná poptávka od asijských a afrických kupujících.

Index cen rostlinného oleje se zvýšil o 5,8 procenta na nejvyšší úroveň od května 2012. Přispívá k tomu nižší než očekávaná produkce palmového oleje v Indonésii a Malajsii po silných deštích. Stouply i ceny sójového oleje.

Ceny cukru se kvůli zhoršujícímu výhledu úrody v Evropské unii, Rusku a Thajsku a suchému počasí v Jižní Americe zvýšily o 8,1 procenta.

Index cen mléčných výrobků FAO se zvýšil o 1,6 procenta, což bylo podpořeno vysokými nákupy Číny před nadcházejícími novoročními oslavami.

Index cen masa stoupl o 1 procento, a to hlavně díky růstu cen drůbežího kvůli ptačí chřipce v Evropě, která omezovala produkci i vývoz z několika evropských zemí.

Současně prognózy FAO ukazují na větší objemy světového obchodu a prudký pokles světových zásob obilovin.

Celosvětově se v současnosti předpovídá v letech 2020/21 sklizeň 2,744 miliard tun, což je o 52 milionů tun více než v předchozí sezóně. (pel)