Premiér Andrej Babiš (ANO) zuří. Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského mu zrušením části volebního zákona sebral budoucí poslance. Babiš obvinil Rychetského, že slouží politickým zájmům, útočí na hnutí ANO a podlamuje důvěru občanů v politiku. Za krokem vidí jen další snahu, jak ho dostat z politiky. 

Babiš to uvedl na tiskové konferenci.

„Ústavní soud definitivně ztratil všechny zábrany a aktivně se snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Babiš je přesvědčen, že rozhodnutí Ústavního soudu ČR bylo motivováno politicky a považuje ho za další způsob, jak „odstranit Babiše z politiky“.

Premiérovi vadí, že Ústavní soud takto rozhodl právě teď. Stejně jako někteří další politici se podivoval, jak je možné, že zákon mohl v této podobě fungovat 20 let.

V projevu se dále předsedy ÚS Pavla Rychetského otázal, zda hodlá s hnutím STAN kandidovat na prezidenta.

„Pan Rychetský by se měl vyjádřit, zda udělal politickou dohodu s hnutím STAN  o kandidatuře na prezidenta v roce 2023,“ řekl Babiš.

Připomněl dále, že Rychetský byl jedním z autorů stávající podoby zákona jako vicepremiér vlády Miloše Zemana.

„Popírá sám sebe. V roce 2000 sloužil politickým zájmům a v roce 2021 slouží jiným politickým zájmům,“ prohlásil Babiš.

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a zrušil část volebního zákona.

Nově bude volebním koalicím tvořeným několika stranami či hnutími stačit pro vstup do parlamentu stejně jako jednotlivým stranám překročit hranici 5 procent hlasů.

Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Rozhodnutí bude platit už pro letošní volby. (pel)

Revoluce ve volbách: Ústavní soud zrušil zvýhodnění velkých stran. Koalicím bude stačit 5 %