Komunisté nejsou spokojeni s tím, že vláda nedodržela podmínky, na kterých se předtím dohodli. Znovu hrozí nepodpořením dalšího prodloužení nouzového stavu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Komunisté dusí vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Protože vládní kabinet nesplnil jejich předchozí podmínky, KSČM nevidí důvod pro další prodloužení nouzového stavu. V předchozích hlasováních o prodloužení stavu nouze přitom několikrát nakonec sněmovnou prošel právě komunistický návrh. Šéf komunistů Vojtěch Filip to uvedl po jednání s premiérem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), na kterém hodnotili toleranční dohodu. 

„Nevidíme důvody pro další prodlužování nouzového stavu. Vláda nepřijala žádné opatření, která by umožnila, aby mohli občané realizovat některé potřeby. Jedná se zejména o nástup dětí do škol a návštěvy zimních středisek,” řekl Filip.
Konečné rozhodnutí padne na výkonném výboru strany v pátek. Aktuálně platí nouzový stav do 14. února.

Hamáček očekává další jednání s komunisty i dalšími stranami.

Menšinová vláda ANO s ČSSD se o podporu KSČM kromě hlasování o důležitých zákonech opírá mimo jiné právě při rozhodování o prodlužování nouzového stavu.

Při hodnocení vzájemné toleranční dohody Andrejem Babišem s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem se neřešily miliardy pro armádu, protože prý nejsou zahrnuty v toleranční dohodě s ANO.

Komunisté požadovali při posledním hlasování o prodloužení nouzového stavu výměnou za podporu, aby se k 1. únoru vrátili do škol žáci 1.stupně, posledních ročníků a maturanti. Požadovali také jednání o rozvolnění provozu obchodů, služeb či lyžařských středisek nebo o ukončení zákazu nočního vycházení.

To se však nestalo a vláda naopak některá protipandemická opatření ještě více zpřísnila.

„Jednání ze strany vlády ani premiéra není férové a my si to nenecháme líbit. Budeme se tím zabývat i na našich nejvyšších stranických orgánech. Buď Andrej Babiš napraví to, co napáchal, nebo už nebudeme nadále tolerovat jeho excesy, které nejsou ve prospěch občanů ČR,“ napsal místopředseda KSČM Stanislav Gospič na Twitteru před pár dny.

Komunisté nejsou spokojeni ani s nedávným přesunem 5 miliard korun z vládní rozpočtové rezervy zpět pro resort obrany. Odebráním 10 miliard z rozpočtu armády totiž  komunisté podmiňovali svou podporu státnímu rozpočtu 2021. (pel)

Armáda teď 10 miliard nepotřebuje, tvrdí komunisté. Peníze chtějí dát na boj s pandemií

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně