Očkování v Česku proti koronaviru se vleče. Izrael už naočkoval více než 3 miliony z celkových 9,3 milionu obyvatel. Blízkovýchodní země je tak v přepočtu na počet obyvatel nejrychlejší na světě. V Evropě je na tom nejlépe Velká Británie, která už není členem EU, a Irsko, kde první dávku dostaly 4,1 procenta obyvatel. V Česku byly naočkovány zatím jen 2,2 procenta lidí a na sousedním Slovensku dokonce 0,5 procenta.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Očkování v jednotlivých evropských zemích sleduje nová statistika Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Server upozornil, že data ještě nejsou úplná, ale podle dosavadních údajů dostalo ve 30 sledovaných zemích, které mají dohromady přes 450 milionů obyvatel, první dávku vakcíny už 8,23 milionů lidí.

Spojené království a Izrael od začátku patřily k zemím, kde vakcinace obyvatel postupovala rychleji oproti ostatním státům. Izrael aktuálně už naočkovali více než 3 miliony z celkových 9,3 milionu obyvatel.

V Británii zatím první dávku obdrželo téměř 9,5 milionů lidí. Během soboty tam padl rekord, když bylo naočkováno skoro 600 tisíc lidí.

V Irsku první dávku dostaly 4,1 procenta obyvatel. Následuje Island s 3,8 procenta a Finsko s 3,1 procenta.

V Česku byly naočkovány zatím jen 2,2 procenta lidí a na sousedním Slovensku dokonce 0,5 procenta. V Německu dostalo vakcínu 2,6 procenta lidí.

Evropská komise na začátku ledna přiznala problémy se zajišťováním vakcín proti koronaviru pro členské státy EU. Očkovacích látek je prý málo, tvrdí Brusel. Vinu za neutěšený stav svedl na výrobce vakcín.

Na vině je i německá kancléřka Angela Merkelová, díky jejímuž nátlaku se nákup  z jednotlivých států přenesl na Evropskou unii. Ta dnes slíbila, že zpoždění v očkování je v EU jen dočasné.

Evropská komise tvrdí, že země EU stále můžou dodržet cíl, který si daly, tedy naočkovat do konce léta 70 procent svých občanů.

V EU jsou zatím schválené jen 3 očkovací látky – Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Čeká se na souhlas pro vakcíny Johnson&Johnson a CureVac.

Očkovací látky, jejichž nákup jménem členských zemí dojednala Evropská komise, jsou členským státům rozdělovány poměrným systémem dle počtu obyvatel.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přitom před pár dny uvedl, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc, a to kvůli dodávkám očkovacích látek od firmy Pfizer/BioNTech, ale i AstraZeneca.

Ministerstvo zdravotnictví proto v minulém týdnu nařídilo nemocnicím přerušit očkování první dávkou vakcíny. Přednost má doočkování druhé dávky.

Podle serveru iDnes.cz premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) však popřeli, že by se jednalo o celkové přerušení očkování.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu, od AstraZeneca dokonce o 60 procent.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 1. 2. (20:00) bylo v Česku provedeno 280 066 očkování, z toho 44 744 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotného pondělí bylo naočkováno 9 608 lidí.

Podle vládní strategie by do konce března mělo první dávku očkování dostat 1,28 milionu lidí, zhruba polovina z nich měla mít za sebou i druhou dávku. Do konce srpna by pak alespoň první dávku mělo dostat 6,6 milionů osob. (pel)

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám

V Česku už dochází vakcíny proti koronaviru: Očkování bylo zastaveno