Hrubý domácí produkt klesl v roce 2020 podle předběžného odhadu ČSÚ o 5,6 procenta. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika ČR se v roce 2020 propadla nejvíce v historii samostatné České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí HDP meziročně klesl o 5 procent a mezičtvrtletně rostl o 0,3 procenta. 

Předběžný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku navzdory dalším restrikcím v souvislosti s epidemickou situací mezičtvrtletně rostla o 0,3 procenta,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Pokles byl podle statistiků ovlivněn především spotřebou domácností, investičními výdaji, ale i propadem zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí.

Pokles hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Nedařilo se také průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb.

„Mezičtvrtletní vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnila rostoucí zahraniční poptávka. Domácí poptávka, zejména spotřeba domácností, významně klesla. Celoročně však loni došlo k nejhlubšímu propadu HDP v novodobé historii,“ doplnil Kermiet.

Na straně tvorby přidané hodnoty se nedařilo především skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

Zaměstnanost klesla v minulém roce o 1,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí zaměstnanost klesla meziročně o 2,1 procenta a v porovnání s předchozím čtvrtletím se snížila o 0,5 procenta. (pel)