Česká republika dostala v roce 2020 od Evropské unie o 85,7 miliardy korun více, než do evropského rozpočtu odvedla. Celkově získalo Česko loni z Bruselu 145,9 miliardy korun, ale odvedlo „jen“ 60,2 miliardy korun. Stejně jako v předchozích letech tak Česko zůstalo čistým příjemcem unijních dotací. Celkem Česko od vstupu do Unie dosud získalo o 896,4 miliardy korun více, než zaplatilo. 

Informovalo o tom ministerstvo financí na webu.

„Naše členství v Evropské unii dává jednoznačně smysl, a to nejen z finančního hlediska. Evropské peníze pomáhají financovat projekty, ze kterých naši občané benefitují každý den. Ať už se jedná o oblast dopravy, životního prostředí nebo inovací a vzdělávání,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Jednou z hlavních priorit vlády v oblasti čerpání evropských peněz je podle ní nyní předložení správně nastaveného Národního plánu obnovy, který má investičně pomoci co nejrychleji zotavit tuzemskou ekonomiku po koronavirové krizi.

„Evropské peníze chceme čerpat na digitální a zelenou transformaci, na podporu podnikání, infrastruktury, vědy, výzkumu, inovací a rozvoje vzdělávání,“ doplnila.

ČR může v letech 2021 až 2026 čerpat až 182 miliard korun. Plán by měl být předložen Evropské komisi nejpozději 30. dubna.

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 31. prosince 2020 zaplatila do rozpočtu EU 677 miliardy korun a získala 1,57 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 896,4 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Za pozitivní čistou pozicí ČR k evropskému rozpočtu stojí především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti a příjmy ze Společné zemědělské politiky EU.

Dlouhodobý postupný nárůst odvodů ČR reflektuje jak rostoucí objem rozpočtu EU, tak i dlouhodobé posilování ekonomické vyspělosti ČR v rámci EU. (pel)

„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.