Kvůli mutacím koronaviru zpřísnila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) znovu podmínky pro cestování. (Ilustrační foto)

Babišova vláda kvůli mutacím koronaviru znovu zpřísnila podmínky pro cestování. Lidé se budou nově muset už před cestou do Česka z většiny zemí nechat otestovat na covid-19. Při cestách ze zemí označených červeně bude nutný test jak před cestou, tak i při návratu. V červené kategorii bude od pátku většina evropských států jako třeba Německo, Rakousko, Polsko, Itálie, Francie či Belgie. 

Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

„Máme skvělé lékaře i sestřičky, ale kapacity našich nemocnic by tak razantní nárůst hospitalizovaných, jaký souvisí s větším šířením nových mutací, nemusely zvládnout,“ vysvětlil nová opatření ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Česko podle něj přistupuje ke zpřísnění, aby předešlo značnému nárůstu počtu nakažených a hospitalizovaných, který se prokázal např. ve Velké Británii nebo Jihoafrické republice.

„Proto apeluji na všechny, kdo skutečně musí cestovat, aby novým opatřením věnovali maximální pozornost. S čistým svědomím nemohu těm, kdo cestovat nemusí, například turistiku doporučit. Kdo cestovat nemusí, měl by pečlivě zvážit všechny hrozící komplikace, ani kolegové na ambasádách nedokáží zázraky,“ dodal ministr Petříček.

Bez podmínek je nadále do Česka možné cestovat ze „zelených“ zemí. Z evropských států nicméně do této skupiny aktuálně patří jen Vatikán.

Ve všech ostatních případech nadále platí povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Cesty do ČR z oranžových zemí budou podmíněny absolvováním antigenního nebo PCR testu, a to ještě před cestou. Test nesmí být starší více než 48 hodin. Do této kategorie budou od 5. února zařazeny Finsko, Řecko, Norsko a Island.

Při cestě ze zemí v červené kategorii bude potřeba jeden test před cestou do ČR a druhý PCR test do 5 dnů od přicestování. V červené kategorii bude od pátku většina evropských států jako například Německo, Rakousko, Polsko, Itálie, Francie či Belgie.

Cestovatelský semafor se také rozšíří o skupinu zemí, kde je riziko nákazy velmi vysoké. Ty budou na semaforu označeny tmavě červenou barvou. Jedná se mimo jiné o Slovensko, Španělsko, Portugalsko, Irsko nebo všechny tzv. třetí země (země mimo EU).

Před cestou do ČR je v takovém případě nutné absolvovat PCR test (ne antigenní), po příjezdu pak bude povinná pětidenní karanténa. Její ukončení je možné nejdříve 5. den dalším PCR testem. Zároveň platí povinnost 10 dní od příjezdu nosit respirátor minimálně úrovně FFP2.

Výjimky se nadále vztahují na mezinárodní dopravu a tranzit přes Česko. Nezbytné cesty bez testu budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin namísto dřívějších 24 hodin. Do výjimky spadají také pendleři, nebo například lidé, kteří potřebují jezdit přes hranice kvůli střídavé péči o děti.

K podobným pravidlům se postupně uchylují všechny země EU, které tak reagují na doporučení EU, aby členské státy tlumily šíření nových mutací viru a předešly další, mnohem agresivnější vlně pandemie. (pel)