Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) doporučil schválit dotace 45 milionů pro holding Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Babiše. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) nejspíš dál potečou dotace. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) doporučil poskytnout unijní peníze určené pro roky 2014 až 2020 mimo jiné i dvěma firmám z holdingu Agrofert, které dohromady požadují 45 milionů korun. A to i navzdory probíhajícím auditům ke střetu zájmů premiéra Babiše.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Společnost Penam požaduje téměř 37,5 milionu korun na modernizaci mlýnské technologie. Dalších 7,5 milionu by pak mohlo putovat do firmy Lipra Pork.

Kontrola Evropské komise ukázala, že Babiš coby veřejný funkcionář porušuje článek 4 zákona o střetu zájmů. Co se týká zemědělských dotací, závěry ještě nejsou k dispozici.

Web ale upozornil na možné riziko, že Česko z Bruselu peníze na některé projekty firem z holdingu nedostane.

Opoziční Piráti se kvůli dvojici předběžně schválených projektů pro společnosti Penam a Lipra Pork obrátili na policii.

„Vše směřuje k velmi bolestivým škodám, které by pak český stát teoreticky měl vymáhat po Agrofertu. Před nedávnem jsme doručili kriminalistům již čtvrté doplnění k trestnímu oznámení. Obsahovalo celou řadu podrobných propočtů dotací a zakázek, které byly dle nejen našich analýz přidělené během posledních 3 let nezákonně,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš pro iRozhlas.cz.

Podle mluvčí SZIF Lenky Rezkové ale závěry auditního šetření týkající se operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, ze kterého rozděluje peníze ministerstvo průmyslu, nelze bez dalšího vztáhnout na SZIF, a to z důvodu odlišného právního pozastavení SZIF.

Zemědělský fond totiž na začátku loňského roku přišel s právní argumentací, podle níž nerozděluje peníze na základě rozpočtových pravidel, a tudíž se na něj zákon o střetu zájmů nevztahuje.

SZIF nechce rozhodnout o přiklepnutí peněz do ukončení auditu. Závěrečná zpráva k zemědělskému auditu má sice do Česka dorazit v květnu, ale následovat budou další jednání a nemusí tak byt rozhodnuto letos.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl pro server iRozhlas.cz, že i v tomto případě platí stanovisko holdingu, že dosud nikdo střet zájmů premiéra Babiše neprokázal a ani nemůže, protože vložil akcie do svěřenských fondů.

Babiš koncern v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)

„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Změna v přidělování agrodotací umožní Babišovi pobírat dotace i ve střetu zájmů

Babišova vláda se chce soudit s Bruselem kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Opozice se bouří