Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce dočasně zrušit DPH na respirátory. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prosadila zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší, ale pouze na 2 měsíce. V té souvislosti také požádala výrobce, aby změnu zohlednili a respirátory zlevnili. Ke snížení nebo zrušení 21% DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu právě výrobci respirátorů.

„Vláda právě schválila mé rozhodnutí o dvouměsíčním prominutí DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší. Opatření bude platit od středy 3. února do 3. dubna 2021. Účelem je maximálně zpřístupnit tyto kriticky důležité ochranné pomůcky běžné veřejnosti,“ napsala Schillerová na Twitteru.

Už dříve uvedla, že chce mít jistotu, aby marže by neskončila u výrobců či prodejců.

„Současně jsem apelovala na výrobce a hlavně obchodní řetězce, aby byli solidární a promítli odpuštění DPH do cen pro konečné spotřebitele. Jsou mezi nimi naši důchodci a rodiny s dětmi, pro které může být pravidelný nákup respirátorů citelným výdajem zatěžujícím jejich rozpočet,“ doplnila.

Babišova vláda začala v minulém týdnu uvažovat, že by se vydala cestou jako sousední Rakousko nebo Německo. Tzn. že by respirátory byly povinné na vybraných místech, například v MHD nebo v obchodech.

Nakonec jsou respirátory povinné jen v autoškolách, na rizikových místech je zatím vláda jen doporučila nosit.

Kabinet odmítl i zastropování ceny respirátorů vláda odmítla. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by preferoval zavedení voucherů pro příjmově slabší domácnosti. (pel)