Česko se od soboty zavřelo před světem. Kvůli koronaviru do země nesmějí přicestovat cizinci s výjimkou těch, kteří v České republice studují nebo pracují. Rozhodla o tom Babišova vláda. Rozhodnutí oznámilo tuzemské ministerstvo zahraničí na sociální síti.

Od soboty 30. ledna  nesmějí cizinci přicestovat do Česka z jiných než nezbytných důvodů bez ohledu na takzvaný cestovatelský semafor, kterým se dosud řídily podmínky cest.

V usnesení o přijetí krizového opatření o omezení volného pohybu osob vláda výslovně „zakazuje pobyt cizinců na území České republiky“, pokud od soboty přicestují z jiného než výjimkami daného důvodu.

Výjimku mají ti občané cizích zemí, kteří v České republice studují nebo pracují.

O zákazu vstupu na území ČR rozhodla Babišova vláda v rámci nejnovějších protikoronavirových opatření.

Zakázán je nově pobyt cizinců v Česku s výjimkami cest do zaměstnání a do škol, ale také nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Na hranicích k tomu budou pokračovat namátkové kontroly v příhraničních oblastech.

Cizinec přijíždějící do Česka bude nyní muset na hranicích uvést důvod příjezdu a přesvědčit o něm policejní hlídku.

V prosincovém usnesení, které ve čtvrtek přijatý dokument nahrazuje, tento bod chybí. Další dvě lednová usnesení byla technická a prodlužovala platnost dříve nastavených opatření.

Dosud se cesty do Česka řídily cestovatelským semaforem, a to jak návraty českých občanů, tak příjezdy a přílety cizinců.

Občané cizích zemí se budou muset od soboty podřídit novému opatření bez ohledu na semafor.

Většina evropských zemí se nachází v červené barvě značící vysokou míru rizika. Jde o státy, které mají podíl pozitivních testů na koronavirus nad čtyři procenta a víc než 250 případů na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

Speciální režim mají cestující z Velké Británie a Severního Irska. Lidé, kteří v zemích byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musejí při návratu předložit potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního či PCR testu na koronavirus. Test musí být proveden na území Spojeného království nejpozději 72 hodin před započetím cesty. (sfr)