Pražská hygiena potrestala bývalého prezidenta Václava Klause pokutou 10 tisíc korun za to, že během svého vystoupení 28. října před Obecním domem neměl nasazenu roušku. Klaus rozhodnutí odmítá a prostřednictvím právníka požaduje přestupkové řízení zastavit. 

Informoval o tom Institut Václava Klause.

Klaus během projevu u Obecního domu v Praze, kam u příležitosti výročí vzniku samostatného státu 28. října položil květiny, neměl nasazenu roušku. Kritizoval tehdy vládní opatření proti koronaviru, která podle něj likvidují ekonomika a vytváří dluhy, které budou zemi zatěžovat po několik generací. Vláda podle něj také omezuje občanské svobody.

Bez roušky přišel i na oslavy výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě.

„Udělení pokuty bylo postihem za politický akt, nikoli postihem motivovaným epidemiologickými důvody,“ uvedl Klaus nyní v prohlášení.

Postih prý dostal za několikaminutové položení kytice a zhruba dvě minuty trvající projev. V té souvislosti však zmínil, že ministerstvo zdravotnictví však umožňuje vystupování řečníků v televizních studiích bez roušky. To Klaus bere jako zřejmou nerovnost a nedůvodně odlišný přístup.

„Uctěním státního svátku, ústním projevem a položením kytice jsem realizoval ústavně zaručenou svobodu projevu. Ta může být omezena jen zákonem. Ani krizová opatření vlády svobodu projevu neomezila,“ dodal.

Exprezidentovi vadí rovněž to, že hygiena ukládá pokuty v rozporu s ústavou pokuty za porušení opatření, které bylo pro svou nezákonnost zrušeno Městským soudem v Praze.

V prohlášení dále připomněl, že jedním z přínosů polistopadových změn v oblasti státu a práva bylo, že povinnosti může ukládat jen zákon.

„Ústava nepřipouští, aby státní represivní orgány jednaly jako za totality a určovaly povinnosti, které zákon výslovně nezná. Zákon nezná povinnost nošení roušek,“ napsal.

Zkritizoval také to, že zákon o veřejném zdraví dává správnímu orgánu velkou libovůli.

„Je v rozporu se zásadami právního státu, může-li správní úřad dávat pokuty fyzickým osobám až do výše 3 milionů korun za to, že někdo nemá několik minut roušku, ač šlo o uctění hrdinství zakladatelů našeho státu,“ míní Klaus. (pel)

Klaus zaútočil na vládu: Opatřeními porušuje občanské svobody a likviduje ekonomiku

Občansky neposlušný exprezident Klaus chce vrátit právo na svobodný pobyt