Evropská komise tlačí na sociální sítě, aby lépe bojovaly proti dezinformacím na internetu a nepravdivé příspěvky mazaly.

Evropská komise stupňuje svůj tlak na sociální sítě Facebook, Twitter, Google a další velké internetové firmy, aby lépe potíraly dezinformace. Zaměřit se mají hlavně na falešné zprávy týkající se očkování proti covidu-19. Fakta ověřují skupiny úředníků, kteří současně přinášejí „oficiální a pravdivé“ zdroje informací.

„Musíme nadále spolupracovat na zlepšení boje proti dezinformacím, ale od platforem potřebujeme více transparentnosti a větší snahu,” napsala místopředsedkyně komise Věra Jourová na Twitter.

Brusel tak reaguje reaguje na nárůst nepravdivých či zavádějících informací v souvislosti s pandemií covidu-19, ale i údajné snahy o ovlivnění voleb v evropských zemích či o nabourávání demokracie.

Komise má v plánu do konce léta proti covidu-19 naočkovat více než dvě třetiny dospělých obyvatel Evropské unie, v čemž mohou kromě problémů s distribucí vakcín bránit právě také hoaxy.

Brusel vyzval internetové firmy k větší spolupráci v polovině loňského roku. Sociální sítě tak musí od červa podávat pravidelné měsíční hlášení, jak bojují proti dezinformacím.

Kromě toho Komise připravuje pravidla, která umožní úřadům nařídit smazání některých příspěvků, pokud k němu sociální sítě nepřistoupí samy. Dosud totiž platformy odstraňují příspěvky šířící údajně nepravdivé informace na základě svých pravidel a svého uvážení.

Regulátoři v jednotlivých státech budou společně s určeným evropským úřadem postihovat nedostatky. Konkrétní podmínky má vymezit norma o digitálních službách, kterou se Brusel chystá představit.

Současně Komise navrhne normy zavádějící povinné označování politické reklamy na internetu, díky které by mělo být ihned po zveřejnění jasné, jaké příspěvky jsou součástí politické kampaně a kdo je financuje. (pel)

Brusel požaduje po sociálních sítích měsíční hlášení, jak potírají dezinformace