Premiér Andrej Babiš nakonec Milana Hniličku kvůli teplickému mejdanu z čela Národní sportovní agentury neodvolá. (Ilustrační foto)

Přestože ještě v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) požadoval po poslanci a šéfovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi (ANO), aby kvůli porušení vládních opatření rezignoval na všechny své funkce, nyní změnil názor. Jeho odvolání z čela sportovní agentury na vládě navrhovat nebude. Hnilička se mezitím vzdal křesla poslance, ale ve vedení agentury zůstal. 

„Proč bych teď destabilizoval situaci a paralyzoval její práci. Do voleb zbývá osm měsíců, takže pokud ho bude chtít nová vláda odvolat, je to na ní,“ uvedl Babiš pro deník Právo.
Premiér podle svých slov nechce 8 měsíců před volbami destabilizovat situaci. A to i přesto, že někteří vládní poslanci jako třeba ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) nebo ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) avizovali, že kdyby premiér Babiš na vládě navrhl Hniličkovo odvolání z čela Národní sportovní agentury, hlasovali by pro.

„Je to strašná chyba a měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury,“ tvrdil ještě včera premiér.

Babiš dále připomněl, že Hnilička stál u zrodu agentury, kterou si sportovci vždy velmi přáli. Vznik instituce přitom dlouhodobě prosazoval právě Babiš, který navíc jmenoval Hniličku v březnu 2018 vládním zmocněncem pro sport.

Deník Blesk v pondělí přišel s odhalením tajného víkendového večírku. V teplickém hotelu se o víkendu konal narozeninový mejdan kmotra a podnikatele Petra Bendy, kterého se zúčastnil i poslanec a předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička, místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek.

Porušili tím hned několik vládních nařízení. Oslava probíhala v hotelu, který má být uzavřený, účastníci nedodržovali rozestupy, nenosili roušky a nedělali si hlavu ani se zákazem vycházení, který platí od 21:00 di 5:00.

Hnilička následně oznámil, že rezignuje na poslanecký mandát. O setrvání ve funkci šéfa agentury se mělo rozhodnout podle toho, jak se k situaci postaví sportovní prostředí.

O křeslo přišel i krajský liberecký policejní ředitel Vladislav Husák, který se narozeninového večírku v Teplicích také účastnil. (pel)

Legendy Jágr a Špotáková chtějí Hniličkovo setrvání ve funkci, i když porušil vládní opatření

Na mejdan kmotra Bendy v zavřeném hotelu přijel slavit i vládní zmocněnec Hnilička. Už přišel o křeslo