Podlek omunistů armáda teď peníze nepotřebuje. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Armáda teď 10 miliard nepotřebuje, tvrdí komunisté. Peníze chtějí dát na zvládání pandemie koronaviru. Komunisté si na konci roku 2020 vynutili obraně seškrtat výdaje a přesunout finance do rozpočtové rezervy výměnou za podporu státního rozpočtu ČR. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom armádě slíbil, že bude mít peníze zpět do konce ledna. 

KSČM o tom informovala na webu.
„Armáda teď peníze nepotřebuje. Prostředky jsou nyní potřeba například pro zvládání pandemie, třeba na nakupování vakcín. Ministr Metnar by nejprve měl vysvětlit, jak finance hodlá utratit: Současný stav armády nám nedává záruku, že ty peníze nevyletí z komína,“ řekl v České televizi místopředseda Poslaneckého klubu Leo Luzar.
Podle Babiše nyní vše závisí na tom, zda se jednání prostřednictvím videokonference zúčastní i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), u kterého byla potvrzena nákaza koronavirem.

Zároveň vysvětlil, že kvůli Metnarově onemocnění musel zrušit pondělní návštěvu u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, kam měl zamířit s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) a náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou.

Metnarova přítomnost v Žatci ani na jednání vlády přitom k vrácení 10 miliard do rozpočtu resortu nebyla nutná, upozornila ČT.

„Pokud pan premiér bude chtít, je možné materiál načíst ústy náměstkyně. Pokud bude chtít, aby to udělal pan ministr, tak dnes to nepůjde,“ citovala televize mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška.

Nově schválený státní rozpočet dává armádě letos částku ve výši 75,4 miliardy. To je méně, než jí poskytoval rozpočet schválený na rok 2020. Částka 75,4 miliardy ani nesplňuje slib vlády z programového prohlášení, že bude vynakládat na obranu 1,4 procenta HDP.

V ohrožení je přitom několik strategických nákupů – bojová vozidla pěchoty, nová děla a protiletadlové raketové komplety.

Šéf KSČM Vojtěch Filip už dříve řekl, že vláda může uvedených 10 miliard použít na boj s covidem-19. Jediné, čeho se Filip obává, je to, aby vláda nakonec peníze nepoužila na nákup vojenské techniky. (pel)

Slibovaných 10 miliard pro armádu je v ohrožení: Babiš zatím závazek obraně nesplnil

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně