Další skandál: Narozeninového mejdanu podnikatele Bendy v jeho teplickém hotelu se účastnil i poslanec Milan Hnilička, místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek. (Foto: Redakční koláž)

Zatímco Česko sužuje už čtvrtý měsíc v řadě tvrdý lockdown, kvůli vládním proticovidovým opatřením je život omezen na minimum a desítky policistů zasahují v mnohdy poloprázdných hospodách, které na protest otevřely, pro papaláše asi vládní nařízení neplatí. V teplickém hotelu se o víkendu konal narozeninový mejdan kmotra a podnikatele Petra Bendy, kterého se zúčastnil i poslanec a předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička, místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek. Hnilička následně oznámil, že rezignuje na poslanecký mandát. O setrvání ve funkci šéfa agentury se údajně rozhodne podle toho, jak se k situaci postaví sportovní prostředí.

Informoval o tom deník Blesk.

Podle zjištění deníku se desítky hostů v hotelu, který patří Bendovi, většinou neobtěžovali s nošením roušek nebo s dodržováním rozestupů.

Někteří z účastníků měli v hotelu zůstat přes noc, jiní ale odcházeli pozdě v noci. S vládním zákazem vycházení, který aktuálně platí od 21:00 do 5:00, si tak vůbec nedělali hlavu.

V Česku aktuálně platí 5. stupeň protiepidemického systému PES, ve kterém jsou navíc zakázány hromadné akce. Uzavřeny musí být také stravovací zařízení a hotely s výjimkou ubytování v rámci pracovních cest.

Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje, aby vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička rezignoval jak na post šéfa Národní sportovní agentury, tak na mandát poslance ANO.

„Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky,“ napsal premiér na Twitteru.

„Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku. Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ doplnil.

Nakonec Hnilička kvůli oslavě přijde o poslanecký mandát, nicméně o setrvání ve funkci šéfa agentury se údajně rozhodne podle toho, jak se k situaci postaví sportovní prostředí.

Zdá se tak, že v Česku pro papaláše asi pravidla neplatí. Nejde totiž první případ, kdy politici porušili vládní nařízení.

O křeslo kvůli koronavirovému skandálu a porušení opatření přišel bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO).

Loni v říjnu byli spolu s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) přistiženi, když vycházeli bez roušky v noci z restaurace na Vyšehradě, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Jen pár týdnů nato byl načapán šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, jak si zašel na pivo v restauraci na pražských Vinohradech, která měla však být rovněž uzavřena. Při čekání na oběd si tam prý odskočil na toaletu a s majitelem vypil jedno pivo, čímž porušil opatření proti covidu-19.

Dostal pak pokutu od pražského magistrátu, stejně jako předseda lidovců Marian Jurečka. Ten se v listopadu zdiskreditoval sám, protože si dal na ulici čepované pivo a pochlubil se tím fotografií na sociální síti.

Výši pokut tehdy magistrát nezveřejnil. (pel)

Naštvaní hospodští obchází vládu: Zakládají politické hnutí, aby otevřeli podniky