Ministerstvo obrany čeká na slíbený návrat 10 miliard korun, ale peníze jsou nyní v ohrožení. Komunisté si na konci roku 2020 vynutili peníze armádě sebrat a přesunout do rozpočtové rezervy výměnou za podporu státního rozpočtu ČR. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom tehdy zdůraznil, že přesun je jen dočasný a slíbil peníze armádě na začátku roku vrátit zpět „v jiné struktuře a v jiném čase“. Zatím ale závazek nesplnil a navíc zrušil i návštěvu významného vojenského útvaru.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Podle Babiše nyní vše závisí na tom, zda se jednání prostřednictvím videokonference zúčastní i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), u kterého byla potvrzena nákaza koronavirem.

Zároveň vysvětlil, že kvůli Metnarově onemocnění musel zrušit pondělní návštěvu u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, kam měl zamířit s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) a náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou.

Šéf obrany Metnar přitom už v listopadu 2020 pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. Když k tomu v prosinci 2020 opravdu došlo, řekl, že na funkci rezignovat nehodlá. Uvedl tehdy také, že počítá s tím, že těchto 10 miliard dostane armáda na začátku roku zpátky.

Babiš přitom na jedné straně slíbil vojákům přesun peněz zpátky, ale jeho menšinový kabinet ANO a ČSSD potřebuje i komunisty, kteří vládu tolerují a pomáhají kabinetu se schvalováním zákonů nebo koronavirových opatření.

Novinky.cz dále připomněly, že komunisté budou ve čtvrtek hodnotit, jestli vláda dodržuje toleranční dohodu.

Šéf KSČM Vojtěch Filip přitom podle serveru Seznam Zprávy minulý týden pohrozil, že návrat peněz do rozpočtu obrany by toleranci menšinového kabinetu mohl ohrozit.

„Věřím, že vláda ne­bude riskovat vypovězení toleranční smlouvy nebo dohodovací řízení,“ řekl. (pel)

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně

Obrana utrácí miliony navíc. Vyzbrojování armády se prodlužuje, odhalila kontrola

Metnar pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. Je to přitom podmínka KSČM