Sociální demokracie navrhuje, aby zaměstnavatelé vypláceli bonus nemocným s covidem-19 či lidem v preventivní karanténě, který by si následně odečetli od odvodů. Uvedl to vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček v diskuzním pořadu TV Prima. Státní rozpočet ČR by chystaný „covidový bonus“ vyšel na 100 milionů korun. 

„Hrozí britská mutace viru, zpožďují se vakcíny, rozvolňování není na pořadu dne, řekl jsem v Partii na Primě. Proto vláda musí jednat o kompenzacích, například o příspěvku lidem, kteří z ekonomických důvodů odmítají karanténu a nechodí na testy,“ napsal Hamáček na Twitter.

Vláda tvrdí, že lidé se bojí nechat testovat na covid-19, protože potom mohou přijít o peníze.

Premiér Andej Babiš (ANO) v prosinci 2020 zadal vládě připravit návrh na zvýšení nemocenské pro lidi, kteří by marodili s koronavirem.

Kromě ministryně práce Jany Maláčové (ANO) se na přípravě návrhu má podílet i ministryně financí Alena Schilerová (ANO) a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Na řešení se zatím nedohodli.

Maláčové ministerstvo má nachystány dvě verze. První je právě zmiňované zvýšení nemocenské. Druhou možností pak je zvláštní příspěvek pro lidi, kteří mají pozitivní test na koronavirus a dodržují izolaci.

Navýšení nemocenské by však podle Hamáčka mohlo znamenat diskriminaci.

ČSSD proto navrhuje vyplacení zmiňovaného bonusu, které by státní rozpočet ČR vyšlo asi na 100 milionů korun. To Hamáček vidí jako únosné.

V současné době v případě nemoci hradí v prvních dvou týdnech náhrady zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Stát vyplácí dávky až od 15. dne choroby. Od druhého měsíce se dávka zvyšuje na 66 procent, od třetího měsíce pak 70 procent.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by neměla být vyšší nemocenská jen u koronaviru, ale plošně. Upozornil totiž na to, že rozdíl mezi někým, kdo bude mít covid a bude bez příznaků doma, a někým, kdo bude se zápalem plic v nemocnici, bude ten, že ten s covidem dostane 100 procent a ten se zápalem plic jen 60 procent. (pel)