Balónový internet pro všechny lidi na Zemi nebude. Majitel Googlu ukončil projekt Loon

Internet pro všechny lidi na Zemi zajišťovaný pomocí balónů ve stratosféře nakonec nebude. Firma Alphabet, která vlastní i vyhledávač Google, ukončila projekt „balónového internetu“ s názvem Loon a to z ekonomických důvodů. Pomocí speciálních balonů plánovala připojit k internetu zbývající miliardu lidí po celé planetě, kteří by jinak k internetu neměli přístup.

Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetové firmy Google, končí s projektem Loon, jehož cílem bylo zajišťovat internet v nedostupných oblastech za pomoci speciálních balónů.

Firma své rozhodnutí zdůvodnila tím, že cesta projektu ke komerční životaschopnosti se ukázala být delší a riskantnější, než očekával, jak vysvětlil Astro Teller, který vede divizi Alphabet X.

Projekt Loon se rozběhl v roce roce 2011.

Alphabet plánoval vypouštět do stratosféry speciální balóny o délce tenisového hřiště. Balóny měly nést síťové zařízení se solárním článkem.

Organizýátoři vycházeli z předpokladu, že balóny budou levnější alternativou k základnovým stanicím a že bude možné je použít i tam, kde by budování kalsických základen bylo obtížné.

Šéf projektu Alastair Westgarth označil za největší problém vzdálenost komunit, jež se měli stát příjemcem „balónového internetu“, od civilizace s tím, že šlo o odlehlé oblasti, kde bylo složité zajistit připojení.

„Nemohli jsme zaručit dobrou cenu s ohledem na místní poskytovatele,“ uvedl  Westgarth. Doplnil, že vývoj nové technologie s sebou nese velké riziko.

Operátoři k zajištění služby z balónu potřebovali několik balónů najednou, přičemž každý z nich stojí desítky tisíc dolarů a má životnost jen zhruba pět měsíců.

Pilotní projekt zahájil Loon až v roce 2020 v Keni, roky za původním plánem. Technologie se dříve osvědčila u krátkých projektů v Peru a Portoriku, kde věže pro přenos signálu poškodily přírodní katastrofy.

Loon nabídl sdílení své technologie vládám a neziskovým organizacím a operátorům, které řeší připojení v odlehlých oblastech. (sfr)