USA se znovu připojí k Pařížské klimatické dohodě, rozhodl nový prezident Joe Biden. (Foto: Redakční koláž)

Nově zvolený prezident Joe Biden hned první den ve funkci zvrátil odstoupení od Pařížské dohody, kterou vypověděl jeho předchůdce Donald Trump. Kromě toho také zastavil stavbu zdi na hranici s Mexikem, která měla zabránit pronikání ilegálních migrantů, pašeráků drog a zločinců z Mexika do Spojených států. Zrušen byl i zákaz cestování z muslimských zemí.

Exprezident Trump považoval klimatickou dohodu za ekonomicky nevýhodnou. V roce 2017 pak na jeho příkaz USA smlouvu vypověděly.

Zdůraznil přitom, že dodržování dohody by Američany přišlo na biliony dolarů s tím, že by to vedlo k rušení pracovních míst a útlumu ropného, uhelného či plynárenského průmyslu.

Biden nyní nařídil jen několik hodin po vstupu do funkce návrat Spojených států k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Nyní bude trvat 30 dní, že se USA k dohodě znovu oficiálně připojí.

Klimatickou dohodu v roce 2015 v Paříži podepsalo 195 zemí. Základním cílem dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Dalším výnosem Biden pozastavil stavbu Trumpovy zdi, což bylo jeho hlavním volebním slibem. Už v kampani vyhlašoval pomoc uprchlíkům a zmírnění protiimigračních pravidel, která zavedla předchozí administrativa.

Výsledkem tak je, že se na cestu do USA vydaly tisíce uprchlíků z Latinské Ameriky.

Už dříve pak nově zvolený prezident představil návrh nového přistěhovaleckého zákona. Ten bude mimo jiné počítat s rychlejším získáním amerického občanství.

Zrušen byl také zákaz cestování z muslimských zemí, kterým chtěl Trump omezit vstup do země občanům z vybraných států.

Spojené státy se rovněž vrátí ke Světové zdravotnické organizaci (WHO), kterou Trump v souvislosti s řešením pandemie koronaviru odmítl dále financovat. (pel)

Biden pozval do USA migranty. Tisíce běženců z Latinské Ameriky se už vydaly na pochod

Biden složil přísahu a stal se 46. prezidentem USA. Trump odletěl na Floridu