Rozpočtovou novelu předloží Schillerové ministerstvo vládě na přelomu února a března. (Foto: Redakční koláž)

Nový návrh státního rozpočtu, ve kterém bude započítán daňový balíček a zrušení superhrubé mzdy, chce ministryně financí Alena Schillerová (ANO) předložit vládě do března. Pro letošní rok je schválen státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun, ale s výpadkem ve výši 87,5 miliard nepočítá. 

Schillerová to uvedla po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Nemá cenu nějaká předběžná čísla, která mohou být ještě upravena, publikovat,“ uvedla ministryně.

Resort začne na rozpočtové novele pracovat až po zveřejnění makroekonomické predikce. Schillerová proto zatím nechtěla spekulovat, o kolik se v důsledku zrušení superhrubé mzdy a přijetí daňového balíčku zvýší schodek rozpočtu.

Předpokládá, že nový návrh státního rozpočtu předloží ministerstvo vládě na přelomu února a března.

Příjmová stránka rozpočtu je podle ministryně víceméně odhadnutelná. Zmínila, že klíčová bude výše výdajů spojených s koronavirovou pandemií.

Podporu pro rozpočtovou novelu bude Schillerová hledat jak u vládní ČSSD, která daňový balíček nepodpořila, tak u ostatních stran ve sněmovně.

Senátoři z klubů Starostů a nezávislých (STAN), lidovců a Senátorů 21 napadli přijetí daňového balíčku u ústavního soudu.

Jejich zástupci jsou přesvědčeni, že prezident Miloš Zeman přijal zákon sporným způsobem. Zeman totiž zákon nevetoval, pouze jej bez podpisu vrátil předsedovi sněmovny.

Nynější podoba daňového balíčku letos připraví státní rozpočet o 87,5 miliardy korun. Státní rozpočet schválený se schodkem 320 miliard korun s výpadkem ale nepočítá. (pel)

Sněmovnou prošel senátní návrh daňového balíčku. Rozpočet připraví o téměř 88 miliard

Senátoři hodlají napadnout Zemanovo alibistické „přijetí“ daňového balíčku u ústavního soudu