Registrační systém k očkování proti koronavioru v Česku první den po svém spuštění kolaboval.

Registrační systém k očkování proti koronavioru v Česku první den po svém spuštění kolaboval. Přesto se během pátku podařilo zaregistrovat 109 500 tisíc seniorů. Termín očkování se podařilo zarezervovat zhruba 9 tisícům z nich.

Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 byla podle webu systému po více než hodině od zahájení provozu vyčerpaná, bylo však možné se dál k očkování registrovat bez výběru termínu.

Registrační systém po svém spuštění vykazoval problémy; SMS zprávy s PIN kódy lidem přicházely i po deseti minutách. Později se podařilo navýšit kapacitu rozesílání.

Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75 tisíc lidí. Dovolat se ráno nedalo ani na linku 1221, která měla s registrací seniorům pomáhat.

Za první hodinu se registrovalo k očkování proti covidu-19 podle informací na twitteru Chytré karantény přes 44 tisíc lidí. Další termíny k očkování budou nabídnuty poté, co do Česka dorazí další dodávky vakcín.

Lidí nad 80 let, kteří se od pátku 15. ledna mohou registrovat k očkování, je v Česku 441 tisíc.

Lidé, kterým se dnes nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon.

Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému bylo v pátek ráno 47 center.

Každý týden má do Česka dorazit 70 tisíc dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech. Do konce ledna má přijít ještě zbývajících 11.600 dávek od firmy Moderna.

Podle čtvrtečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale očkuje na 164 místech.

Registrace k očkování je fiasko

Opoziční politici kritizovali start registrací k očkování s tím, že výsledkem je fiasko. Registrační systém podle opozice nefunguje správně a je komplikovaný.

Podle šéfa ODS Petra Fialynemá systém očkování v ČR žádná pravidla a dochází prý k protekci. Situaci označil za skandál.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka poukázal na fakt, že česká vláda měla půl roku na přípravu celého procesu. Podle Jurečky však „neudělala prakticky nic, aby nyní vše fungovalo hladce.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se domnívá, že vláda měla s přípravou registračního systému začít už na konci léta. Pak by podle Pekarové byl dostatek času na otestování systému a jeho spuštění by nemusely provázet takové problémy. (sfr)