Kompenzace podnikatelům v souvislosti s vládními kroky proti koronaviru v loňském roce činily 110 miliard korun, ukázala analýza HK ČR. Stát přitom již v květnu loňského roku avizoval, že dohromady podnikatele a zaměstnance podpoří sumou 1,2 bilionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát sliboval v loňském roce podnikatele a zaměstnance podpořit částkou 1,2 bilionu. Podnikatelům ale v souvislosti s vládními kroky proti koronaviru vyplatil jen 110 miliard korun. Ukázala to analýza Hospodářské komory, podle které byla pomoc státu o zhruba 40 procent nižší, než byla vládou deklarována na jaře loňského roku.

Hospodářská komora zároveň připomněla, že fakticky vyplacená podpora činila 23 miliard korun,. Úlevy snižující příjmovou stranu státního rozpočtu tvořily částku 87 miliard korun.

„Část těchto úspor je ale jen pouhým odkladem plateb, které mnozí podnikatelé budou muset stejně uhradit. Celková podpora vlády podnikatelům v částce 110 miliard korun se na loňském schodku státního rozpočtu v částce 367,4 miliard korun tak podílela z 30 procent,“ informovala komora v tiskové zprávě.

Zaměstnancům bylo podle HK ČR v souvislosti s vládními kroky vloni z veřejných rozpočtů vyplaceno celkem 27,6 miliardy korun.

Co se týká záručních programů COVID, podnikatelé do poloviny prosince efektivně načerpali prostředky jen v hodnotě 40 miliard korun, což je zhruba 5 procent vládou plánované záruční kapacity.

Stát přitom již v květnu loňského roku avizoval, že dohromady podnikatele a zaměstnance podpoří sumou 1,2 bilionu korun.

Z toho skoro 90 miliard korun měla být přímá podpora a téměř 145 miliard korun podpora formou daňových úlev a odkladů plateb. (pel)