Na českém semaforu svítí červená už čtyř okresů. Prymula představí výhledovou strategii (ilustrační foto)

Boj s covid-19 se jeví jako nekonečný. Zatímco ještě na začátku června byla situace stabilizovaná a vše na první pohled nasvědčovalo tomu, že pandemii Česko zvládlo, v současnosti se o slovo hlásí druhá vlna. Stupně pohotovosti covid-19 neboli semafor už u čtyř okresů svítí červeně. Příští týden ministr zdravotnictví Roman Prymula představí výhledovou strategii ke koronavirové nákaze. Měla by obsahovat opatření, která budou připadat v úvahu.

V Praze nadále pokračuje negativní trend onemocnění covid-19, kdy denní průměrný nárůst za poslední týden je 430 případů. To je 32 případů na 100 tisíc obyvatel. Pozitivní případy tvoří převážně mladší generace, což souvisí především se školami a školními aktivitami i se způsobem trávení volného času.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula už dříve ke zmiňovanému semaforu řekl, že brzy bude jednobarevný. A na jeho slova začíná pomalu docházet, protože převažující barvou na něm je oranžová, což značí začínající komunitní přenos viru. Příští týden by měl Prymula představit strategii, která se bude zabývat dalším bojem s pandemií. Chce také zveřejňovat všechna data o epidemii, u kterých to bude možné.

Aktuální reprodukční číslo je 1,24. Narůstající podíl pozitivních testů je nepříjemný, ve středu to bylo až o 15 procent více. Přitom cílem vlády je dostat se na hranici 10 procent. Bohužel ani okamžité zavedení přísnějších pravidel ihned nezastaví tento momentální vývoj.

Ve čtvrtek byl přitom opět překonán rekord v počtu nakažených, během jednoho dne tak přibylo 3 493 osob. V pátek se počet nakažených navýšil o dalších 1 759 případů. Rekord hlásí i Praha – 839 potvrzených případů, což je nejvyšší nárůst od začátku pandemie.

Cílem všech opatření, které vláda doposud udělala a která ještě chystá, je nezahltit kapacity nemocnic. Tam je aktuálně 1 134 pacientů s covidem-19. Kapacity jsou naplněné asi ze 20 procent. Nejvíce pacientů s koronavirem leží v Uherském Hradišti, je jich celkem 73.

K záplavě kritiky se na páteční tiskové konferenci Roman Prymula ohradil.

„Kdybych nedělal nic, taky byste mě kritizovali“. Dodal, že opatření jsou po celém světě, nejsme v žádném vakuu. Podle Prymuly je řada opatření mírnějších než v jiných demokratických zemích.