Ekonomika v Česku ve 2. čtvrtletí roku 2020 klesla meziročně o 10,9 procenta, když mezičtvrtletní pokles činil 8,7 procenta. Jedná se o největší propad ekonomiky od vzniku samostatné České republiky. Vývoj ekonomiky silně ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření Babišovy vlády.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

První odhady z konce července naznačovaly meziroční pokles 10,7 procenta a mezikvartální propad o 8,4 procenta. O měsíc později ČSÚ odhad zhoršil na pokles o 11 procent, respektive o 8,7 procenta.

Spotřební výdaje na obyvatele poklesly mezičtvrtletně o 4,4 procenta a meziročně o 6 procent.

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele i díky podpůrným programům zaměstnanosti vzrostl ve 2. čtvrtletí proti předchozímu kvartálu o 0,3 procenta, stejně tak meziročně.

Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí snížila o 0,1 procentního bodu a dosáhla 9,2 procenta.

„Výsledkem výrazného poklesu výdajů domácností a mírného růstu příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla historicky nejvyšší míra úspor, a to 18,5 procenta,“ konstatoval ČSÚ.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí 34 142 korun. Proti předchozímu čtvrtletí se reálně snížil o 7,1 procenta a meziročně o 7,4 procenta.

Do výrazného poklesu příjmů ze zaměstnání se podle statistiků promítlo zastavení výroby a uzavření některých provozoven v důsledku pandemie koronaviru. (sfr)