Vláda chce podle Babiše zrušit superhrubou mzdu natrvalo, daně ale sníží jen na 2 roky. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce nakonec zrušit superhrubou mzdu na stálo, daně ale plánuje snížit jen na 2 roky. Původně přitom tvrdil, že chce vláda superhrubou mzdu zrušit také jen na 2 roky, což požadoval prezident Miloš Zeman. To však rázně odmítla koaliční ČSSD, podle které by to bylo „padlé na hlavu“. 

Informovala o tom Česká televize.

Aby se superhrubá mzda po 2 letech obnovila, požadoval prezident Miloš Zeman. Během schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) v minulém týdnu uvedl, že další vláda by se měla zrušením superhrubé mzdy zabývat znovu a tento krok by měl být provázen výrazným snížením daňových výjimek.

Babiš tento návrh původně podpořil.

To se ale nelíbilo koaliční sociální demokracii.

„Sociální demokracie nebude hlasovat pro zákon, který zruší superhrubou mzdu na dva roky a pak ji znovu zavede. To je padlé na hlavu,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček pro Českou televizi.

Premiér následně oznámil na sociálních sítích, že vláda chce zrušit superhrubou mzdu navždy, daně ale snížit jen na dva roky. O jejich dalším vývoji pak rozhodnou voliči podle toho, co jim nabídnou jednotlivé strany v programech pro sněmovní volby v roce 2021.

Podle Hamáčka je strana je ochotna „hlasovat pro zákon, který zruší superhrubou mzdu a který na dva roky zavede (daň) patnáct procent jako nějaký krizový mechanismus, aby lidem zůstalo více peněz. A po těch dvou letech se to vrátí na to, kde by to zůstalo bez úprav daňového pásma.“

Vládní koalice se shodla na zrušení superhrubé mzdy na konci srpna. Zaměstnanci by tak něco málo ušetřili, protože by jim klesla daň z příjmů. Místo 15 procent ze superhrubé mzdy by platili stejné procento z hrubé.

V současné době existuje jediná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent. Ta se však počítá nikoliv z klasické hrubé mzdy (kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě), nýbrž ze mzdy superhrubé, která je vyšší než hrubá mzda (jelikož se do ní započítávají i odvody na sociální a zdravotní pojištění). Reálné zdanění příjmů je tak přesně 20,1 procenta. (pel)

Obce v Česku pláčou: Kvůli zrušení superhrubé mzdy a snížení daně přijdou o 20 miliard Kč

Babiš chystá zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnancům by se snížila daň z příjmů