Kyanid v řece Bečvě otrávil desítky tun ryb. Stát nabídl rybářům kompenzace. (Ilustrační foto)

Ekologická kyanidová havárie na řece Bečvě způsobila potíže místním rybářům, kterým kvůli masivnímu úhynu ryb vznikly velké škody. Ministerstvo zemědělství jim proto nabídlo kompenzace škod. Kontaminace kyanidem zasáhla více než třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov.

Informovaly o tom na webu ministerstvo zemědělství a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

„Řeky a potoky jsou pro naši krajinu důležité. Život v nich je klíčový. Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu – Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace,“ řekl ministr Miroslav Toman (ČSSD).

Ministerstvo zemědělství je připraveno metodickým řízením změnit v postižených místech zarybňovací plány tak, aby bylo možné vypustit i jiné ryby, než je povoleno v současnosti. Rybáři by mohli vypouštět ryby, které do oblasti patří, a obnovit tak obsádku populace ryb.

Mezi další pomoc lze zařadit bezplatné poskytnutí malých vodních nádrží státního podniku Povodí Moravy a zároveň odpuštění nájmů u aktuálně využívaných malých vodních nádrží.

Zmírnit negativní dopady se bude ministerstvo snažit i zajištěním finančních prostředků pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech.

Podle laboratorních analýz několika nezávislých laboratoří způsobil masivní úhyn ryb v oblasti kyanid. Ekologická havárie byla nahlášena v neděli 20. září mezi Choryní a Hranicemi na Moravě v Bečvě.

Policie nadále šetří možného znečišťovatele vodního toku.

„Vsetínští kriminalisté šetří masivní úhyn ryb v řece Bečvě. Podařilo se jim už zjistit vyústění kanálu, ze kterého kyanid do řeky vtekl. Na tento kanál je napojeno mnoho společností a kriminalisté teď zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout,“ uvedla policie na Twitteru.

Spolupracuje kromě jiných složek také s inspektory České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Brno a Olomouc.

Je viníkem DEZA? 

Podezření padlo také na chemičku DEZA, která spadá pod společnost Agrofert, a navíc se nachází nedaleko místa prvního výskytu.

Podnik hned v pondělí popřel, že by znečištění pocházelo od něj. A v úterý ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i ČIŽP. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, přitom byly oznámeny až ve čtvrtek.

Server SeznamZprávy v té souvislosti zmínil, že zatímco v létě se ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) prezentovali, jak vypouštějí desítky perlorodek do řeky Malše, o uhynulé ryby zájem nejeví.

Kromě toho server připomněl, že Brabec je s podnikáním Babiše v chemickém průmyslu úzce svázán. Před rokem 2013 byl Brabec totiž ředitelem společnosti Lovochemie, která také patří pod holdingovou společnost Agrofert.

Povodí snižuje koncentraci kyanidu

Situaci začali hned po ohlášení kromě ČIŽP řešit zástupci i Povodí Moravy.

Využili k tomu zásoby vody z vodní nádrže Bystřička a zvýšili odtok  až na patnáctinásobek.

Manipulace prováděli i v následujících dnech, aby došlo k naředění škodlivé látky a zabránilo se dalším úhynům ryb. Odběry v místech níže po toku dokazují, že koncentraci kyanidu se tak podařilo snížit.

„Kyanidy nelze z povrchových vod odstranit, nelze provést k jejich snížení oxidaci chlorem, ozónem, ani jinou látkou, bylo proto nutné přijmout okamžitá opatření ke snížení koncentrací,“ uvedla ČIŽP.

Rybáři zatím odvezli 32 tun otrávených ryb. Panuje však obava, že kromě ryb budou zasažena i jiná zvířata, jako bobři či vydry.

Rozpustné kyanidy jsou prudké jedy, které na vzduchu vlivem vlhkosti a oxidu uhličitého a také v kyselém prostředí uvolňují také prudce jedovatý kyanovodík. Jejich jedovatost spočívá v zablokování buněčného dýchání.

Nejnebezpečnější sloučeninou je kyanovodík. Smrtelná dávka kyanidu je 200 miligramů v pevném skupenství či jako roztok, smrt přichází během několika minut. (pel)