Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 25. září 2020.

Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 25. září 2020. 


Nový protiletadlový systém z Izraele

Ministerstvo obrany chce koupit protiletadlový raketový systém SHORAD přímo od izraelské vlády. Armáda plánuje pořídit čtyři baterie, každá z nich bude vybavena vlastním 3D radiolokátorem, systémem velení a řízení palby a čtyřmi odpalovacími zařízeními. Sloužit budou primárně k ochraně měst, jaderných elektráren, letišť či jiných důležitých objektů.

Příspěvek pro zaměstnavatele handicapovaných vzroste

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na dnešním jednání vlády oznámila, že příspěvek od státu na mzdu lidí s handicapem se od října zvýší z 12.800 Kč o 800 korun. Částka se zvedala naposledy letos od ledna o 800 korun. Rostla po navyšování minimální mzdy.

Nová pravidla kurzarbeitu

Zkrácená práce s částí mzdy od státu – kurzarbeit – by mohla být zavedena od listopadu. Využíval by se při vážném ohrožení ekonomiky, přírodní pohromě, epidemii či kyberútoku. Povolit by jej mohla vždy jen vláda, a to až po projednání v tripartitě.

Putin nabízí USA spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti

Ruský prezident Vladimir Putin navrhnul schválit komplexní program praktických opatření k obnovení vztahů USA s Ruskem při využívání informačních a komunikačních technologií. Spojeným státům doporučil vzájemnou spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně záruk nevměšování do voleb a vůbec vnitřních záležitostí druhé strany.

Konec těžby uhlí v Polsku

Polský uhelný průmysl se potýká s poklesem poptávky, který prohloubila koronavirová krize, protože snížila spotřebu energie. Na základě toho se polská vláda dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí v zemi. V současnosti se uhlí na produkci elektřiny v Polsku podílí téměř 80 procenty.

Útok v Paříži má dva zraněné

Odpolední útok v Paříži v blízkosti bývalé redakce týdeníku Charlie Hebdo, přebral do vyšetřování protiteroristický úřad. Zatím neznámý muž tam napadl muže a ženu. Zaútočil na ně patrně sečnou zbraní. Motiv incidentu zatím není znám.

Další omezení shromažďování

Ministr zdravotnictví Roman Prymula plánuje na příští týden další omezení. Ta by se měla týkat primárně volnočasových aktivit, nikoli ekonomiky. Prymula připomněl, že některé země, například Velká Británie, mají povoleno shromažďování jen do šesti lidí.