Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (21. – 25. září 2020).


Průměrný důchod vzroste o 839 korun

Vláda schválila návrh valorizace důchodů na příští rok. Činit by měla 839 Kč měsíčně. Podle předpisu by všichni lidé s nějakou penzí měli od ledna dostat 60 korun navíc a k tomu by se jim měla o 7,1 procenta zvednout zásluhová část penze. Letošní výdaje mají být zhruba o 37 miliard vyšší než ty loňské. Celková suma letos přesáhne půl bilionu korun.

Optimistický výhled Deutsche Bank

Německá bankovní společnost předpověděla, že globální hospodářství se již do poloviny příštího roku vrátí na úroveň z období před příchodem koronavirové krize. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý týden odhadla, že globální ekonomika v letošním roce klesne o 4,5 procenta. Zlepšila tak svoji předchozí prognózu, ve které počítala s šestiprocentním propadem.

Covid nájemné už dosahuje téměř na 2,5 miliardy Kč

Program COVID nájemné je určen podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřít nebo omezit provoz. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procent. Zájemci o dotaci se musejí registrovat v on-line informačním systému na webu MPO. Žádosti je možno podávat do 30. září.

Banky pobočky zatím uzavírat nebudou

Největší tuzemské banky se snaží bránit šíření koronaviru spíše tím, že zaměstnancům doporučují práci z domova, tam, kde to pozice zaměstnanci umožňuje. V jiných případech se pracovní skupiny střídají. Uzavírání poboček prozatím v plánu není.

Nové dálniční známky a 32 km nově zpoplatněných

Síť zpoplatněných komunikací se rozroste o letos dostavěné úseky dálnic D6 a D48. Od roku 2021 nahradí současné papírové kupony elektronické viněty. Ty budou vázány na registrační značku auta a motoristé si je budou moci koupit přes internet.

Spořící návyky Čechů pandemie nezměnila

Většina obyvatel ČR si měsíčně „ukládá bokem“ 1000-3000 Kč. Vyšší částky odkládají lidé s vysokoškolským vzděláním. A ani pandemie tento trend příliš nezměnila.

Česká pošta i nadále prohlubuje ztrátu

Během loňského roku se česká pošta propadla o 376 milionů korun. Prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nyní požádala stát o úhradu čistých nákladů z poskytování základních služeb za rok 2019 v maximální možné výši 1,5 miliardy korun.

Rozpor v projednávání stavebního zákona

Svaz měst a obcí upozornil, že během projednávání nového stavebního zákona byla porušena legislativní pravidla vlády. Vláda zákon, který má výrazně zrychlit a zjednodušit stavební řízení, schválila na konci srpna. Účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023.